Putin acull Maduro com un "soci fiable" dels BRICS
El líder veneçolà acudeix per sorpresa a la reunió, a la qual també va assistir Erdogan
Veneçuela, el país liderat per Nicolás Maduro, sol comptar amb Rússia com a suport davant les dificultats que troba dins i fora de les seves pròpies fronteres, i per això va sorprendre tothom que la seva presència no estigués prevista en la cimera dels BRICS de Kazan. No obstant, finalment el dirigent veneçolà va acudir per sorpresa ahir a la ciutat russa per defensar la candidatura veneçolana a unir-se a l’organització de països emergents i per reunir-se amb el seu homòleg, Vladímir Putin, a qui va traslladar el seu suport a les aspiracions expansionistes del Kremlin a Ucraïna utilitzant la mateixa retòrica "antifeixista" que sol utilitzar la propaganda russa.
"Veiem amb admiració les batalles de Rússia, la guerra de Rússia contra el nazisme, contra el feixisme", va assegurar el líder sud-americà, malgrat que el que Putin busca a Ucraïna és més aviat guanyar noves províncies per al seu país (com ja va fer amb Crimea el 2014 i amb les províncies de Zaporíjia, Kherson, Donetsk i Luhansk) i conservar el que considera la seva zona d’influència, els països que van formar part de la ja difunta Unió Soviètica. Durant la trobada, Maduro va celebrar amb "orgull" l’amistat entre Moscou i Caracas.
Per la seva banda, Putin va defensar una possible entrada de Veneçuela en els BRICS i va qualificar Maduro de "soci fiable". "Els amics veneçolans són a prop dels valors i principis fonamentals en els quals es basen les activitats de l’associació", va afirmar el mandatari. Aquesta posició xoca amb l’oposició d’altres socis importants com el Brasil. El conseller especial de la presidència del país sud-americà, Celso Amorim, va explicar que aquesta negativa no és un "judici moral o polític".
Veneçuela és un dels més de 30 països que han mostrat interès a unir-se als BRICS i en la desdolarització de l’economia mundial. L’any passat, els de Maduro ja van parlar amb Moscou sobre la possibilitat d’utilitzar el sistema de pagaments bancaris MIR, una alternativa russa al sistema Swift, del qual Rússia està expulsada.
L’Iran també es va manifestar en aquesta mateixa línia. "La majoria dels països del món no veu amb bons ulls que els Estats Units utilitzin el dòlar com a arma o instrument de control sobre altres països i per resoldre els seus problemes interns i financers", va remarcar el seu president, Masoud Pezeshkian. "El món veu en aquesta cimera dels BRICS una manera a futur de debilitar l’hegemonia del dòlar i augmentar els acords en divises nacionals". Irònicament, i malgrat tota la retòrica en contra de la divisa nord-americana, la mateixa pàgina de la cimera dels BRICS recomana als visitants portar euros o dòlars per canviar-los per rubles durant la seva estada en lloc de portar les seves pròpies monedes.
El president turc, Recep Tayip Erdogan, també va ser a la cita com a representant d’un Estat convidat, ja que Turquia no forma part dels BRICS. El seu país sol buscar l’equilibri diplomàtic entre Occident i els països emergents, com demostra la relativa bona relació amb Ucraïna i Rússia.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia