Un comitè a Qatar agafa les regnes de Hamàs a l’espera d’elegir nou líder

El grup palestí opera de manera descentralitzada a Gaza des de la mort de Sinwar en mans de soldats israelians el 16 d’octubre / El substitut es decidirà en unes eleccions internes al març

Un comitè a Qatar agafa les regnes de Hamàs a l’espera d’elegir nou líder

EFE

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Si la història serveix per a alguna cosa, és per demostrar que la mort d’un líder no implica el final d’una idea. I menys al Pròxim Orient. Això mateix va voler reivindicar el grup palestí Hamàs després de l’assassinat del seu cap Yahya Sinwar el 16 d’octubre. "La seva mort no acabarà amb la resistència ni amb la causa", va defensar en un comunicat. Però ara Hamàs viu un moment excepcionalment baix. Al juliol, un atac atribuït a Israel va assassinar el seu líder polític, Ismail Haniyeh, a Teheran, i menys de tres mesos després va morir Sinwar, que havia assumit les funcions de Haniyeh. Més d’un any de guerra a Gaza ha arrasat amb milers de combatents, però centenars de joves continuen unint-se a les seves files moguts per la ràbia i el dol. De moment, actuen sense un líder clar, a l’espera de descobrir el demà de Hamàs.

Hamàs esta organitzat de tal manera que el moviment pugui sobreviure per sobre de personalitats. Al llarg de la seva història, el grup ha superat els assassinats dels seus líders. Després de l’atac del 7 d’octubre del 2023, les autoritats hebrees van apuntar Sinwar, líder de Hamàs a l’enclavament, com el cervell de l’operació, i el consideraven "un mort errant" des de fa més d’un any. Durant tot aquest temps, Sinwar va estar amagat i allunyat de qualsevol dispositiu electrònic que permetés als israelians rastrejar-lo. Per això, el moviment armat s’ha vist forçat a aprendre a funcionar sobre el terreny de forma independent de Sinwar.

Les tècniques de guerrilla adoptades pels milicians de Hamàs han condemnat l’Exèrcit israelià a seguir a la Franja més d’un any després de l’inici de l’ofensiva militar. A més, la crueltat dels atacs i la devastació generalitzada, sumada a les massives pèrdues civils, han motivat molts joves, sense res a perdre, a unir-se a les files del moviment de resistència. Israel ha matat el líder a l’estranger i al líder a Gaza que estaven a càrrec de les negociacions per un alto el foc. Lluny de capitalitzar la pèrdua de Sinwar en el diàleg, el primer ministre Netanyahu sembla disposat a continuar amb l’ofensiva militar que se centra a buidar el nord de Gaza, amb un gravíssim impacte sobre la població civil.

Descentralització

Més enllà de dissuadir els seus membres, la mort de Sinwar, amb l’arma a la mà i lluitant fins al seu últim alè, pot motivar els milicians de Hamàs a continuar la batalla. "Potser la resistència passi a un estat de descentralització desorganitzada, i això podria resultar difícil de controlar per als israelians", afirma a Middle East Eye Amer al-Sabaileh, analista polític jordà i professor de ciències polítiques. Per a la majoria, el dubte és qui prendrà decisions ara a Hamàs i, per tant, a Gaza. De moment, segons diverses fonts del grup, totes passaran per un comitè governant amb seu a Doha. Integrat per cinc membres, va ser format a l’agost després de l’assassinat d’ Haniyeh per facilitar la presa de decisions atesa la dificultat de comunicar-se amb Sinwar.

Notícies relacionades

El comitè governant, que resideix a Qatar, està format per representants dels dos territoris palestins i de la diàspora, a saber, Jalil al-Haya per a Gaza, Zaher Jabarin per a Cisjordània i Jaled Meshaal per als palestins a l’estranger. També inclou el cap del consell assessor de la Xura de Hamàs, Mohammed Darwish, i el secretari del buró polític, que mai és identificat per seguretat. Al març, Hamàs té previstes eleccions internes i probablement serà aleshores quan escullin el substitut de Sinwar. Fins aquell moment, serà el comitè el que assumirà les decisions.

S’estudien diversos noms com a possibles candidats. Un dels que sona amb més força és el del germà de Sinwar, Mohammed. Un altre és Jaled Meshaal, el representant del grup armat en l’èxode palestí. D’altres també miren cap a Jalil al-Haya, adjunt de Sinwar i resident a Qatar.

Temes:

Gaza Israel