La conferència sobre el Líban a París recapta més de 1.000 milions en ajuda

L’ONU estima que es necessiten uns 460 milions per reflotar un país que ja estava sumit en una greu crisi abans d’esclatar la guerra

La conferència sobre el Líban a París recapta més de 1.000 milions en ajuda
2
Es llegeix en minuts

La conferència internacional sobre el Líban, que va reunir ahir més de 70 participants en París, va aconseguir recaptar més de 1.000 milions d’euros en ajuda humanitària. D’aquests, 100 milions els aportarà el país amfitrió, segons va anunciar el president francès, Emmanuel Macron.

Aquesta trobada, organitzada per França, tenia com a principals objectius reclamar un alto el foc al Líban, aportar ajuda humanitària i reforçar les institucions del país, debilitades després dels atacs israelians de les últimes setmanes. Després d’anunciar el paquet d’ajudes, Macron va ser contundent amb la seva postura sobre el conflicte: "La guerra entre Israel i Hezbol·là ha d’acabar al més aviat possible", i va insistir que "Israel sap per experiència que els seus èxits militars no són necessàriament una victòria al Líban".

Macron i el seu cap de la diplomàcia, Jean-Noël Barrot, van matisar que els 200 milions que es destinaran a les forces de seguretat libaneses es donaran essencialment per "equipar l’Exèrcit libanès" a fi d’aconseguir un alto el foc. "Les armes han d’estar només en mans de l’Exèrcit libanès i de l’Estat libanès", va afirmar el primer ministre del país dels cedres, Najib Mikati, unint-se a la petició del president francès d’un alto el foc al més aviat possible.

Davant 70 representants de diferents països –entre els quals també hi havia el secretari d’Estat d’Afers Exteriors i Globals en representació d’Espanya, però en absència d’Israel i l’Iran–, el cap de la diplomàcia francesa va assenyalar la "forta responsabilitat de Hezbol·là" en l’escalada de tensions al territori.

França va aprofitar per negar els rumors sobre les possibles discrepàncies amb els Estats Units en relació amb aquest conflicte. Barrot va dir que la delegació nord-americana també va oferir una donació de 300 milions d’euros, i alliberarà 96 milions més per fer front a la crisi al Líban.

Dards enverinats

En les últimes setmanes, la relació entre Israel i França s’ha refredat després dels dards enverinats de Netanyahu a Macron que van seguir les declaracions del president francès, en les quals recordava al primer ministre israelià que "el seu país ha sigut creat per una decisió de l’ONU".

El cap de diplomàcia francès va destacar que la recaptació obtinguda es va portar a terme mitjançant el diàleg i la diplomàcia. L’objectiu de la conferència era principalment reunir fons per ajudar el milió persones desplaçades per l’ofensiva israeliana, que ja ha causat 2.500 morts.

Notícies relacionades

Un paquet d’ajudes que Mikati, present en la conferència, va voler agrair i va remarcar que tornava al Líban amb la sensació que el seu país "no està sol".

Nacions Unides va estimar que el Líban necessitava uns 460 milions, perquè el país estava sumit en una greu crisi financera i inflacionista abans que la guerra esclatés. No obstant, els experts opinen que la guerra està costant al Líban uns 20.000 milions d’euros.