Guardó de la UE

Edmundo González i María Corina Machado, premi Sàkharov

L’Europarlament reconeix la lluita dels líders opositors veneçolans per "restaurar la llibertat contra la injustícia"

Edmundo González i María Corina Machado, premi Sàkharov
1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Els opositors veneçolans María Corina Machado i Edmundo González Urrutia van ser guardonats ahir amb el Premi Sàkharov a la llibertat de consciència que cada any concedeix el Parlament Europeu. Ella va assegurar que està amagada a Veneçuela, mentre que ell és a Espanya sota l’empara de l’asil.

Machado va agrair el guardó i va assegurar que pertany als veneçolans "perseguits per la tirania", en al·lusió al Govern de Nicolás Maduro, a qui acusa d’haver comès frau en les presidencials del 28 de juliol. "Aquest és un premi fonamentalment per a aquells homes i dones que avui estan perseguits, que han hagut de deixar el seu país, que estan separats de la seva família, que estan amagats", va dir a l’agència Efe l’exdiputada, que manté ocult el seu parador a Veneçuela davant les amenaces de l’Executiu.

González Urrutia, per la seva banda, va agrair la "solidaritat" europea amb el poble veneçolà i va insistir que "la lluita continua" perquè "el règim persisteix a bloquejar el canvi polític" al país. "Per sobre de qualsevol altra cosa, aquest premi encarna la profunda solidaritat dels pobles d’Europa amb el poble veneçolà i la seva lluita per la recuperació de la democràcia", va afirmar.

Notícies relacionades

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va argumentar al fer públic el veredicte que Machado i González Urrutia representen tots els veneçolans dins i fora del país que "lluiten per restaurar la llibertat i la democràcia contra la injustícia". "Lluiten per una transició de poder lliure, justa i pacífica i han defensat sense por els valors de milions de veneçolans [...] Confiem que Veneçuela i la democràcia prevaldran", va concloure.

Machado va guanyar les primàries del 2023 per presentar-se com a candidata de l’oposició democràtica a les presidencials, però, després de ser inhabilitada arbitràriament pel règim veneçolà, González Urrutia es va convertir en el candidat. Maduro va declarar la seva victòria electoral, però els resultats van ser impugnats per observadors independents, incloent-hi l’ONU. El Parlament Europeu va reconèixer González com a president legítim de Veneçuela.