Guterres demana a Rússia una pau que respecti la integritat territorial d’Ucraïna

La presència del secretari general de les Nacions Unides en la cimera de Kazan genera nombroses crítiques al país envaït

Guterres demana a Rússia una pau que respecti la integritat territorial d’Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

"Necessitem pau a Ucraïna", va proclamar ahir el secretari general de l’ONU, António Guterres, durant la cimera dels BRICS clausurada a la localitat russa de Kazan. L’últim dia d’aquesta reunió internacional, l’alt diplomàtic es va tornar a veure les cares amb el president rus, Vladímir Putin, amb qui no es reunia des de l’abril del 2022. "Una pau justa, d’acord amb la carta de l’ONU, la llei internacional i la resolució de l’Assemblea General, i respectant els principis de sobirania, integritat territorial i independència política", va emfatitzar.

Putin, com a amfitrió, va aprofitar el moment per dirigir-se al món i avisar una vegada més Occident i els Estats Units. Putin va dir que Rússia no pot ser derrotada i va asseverar que les esperances que el seu país perdi la guerra amb Ucraïna són "càlculs il·lusoris". Novament, va recórrer a la història per assenyalar que els càlculs esmentats "estan fets per persones que no coneixen la història".

Aquest any la reunió dels BRICS es va fer per primera vegada amb la participació dels nous membres: l’Iran, els Emirats Àrabs Units, Etiòpia i Egipte. El principal tema de l’esdeveniment va ser la desdolarització de l’economia mundial, cosa que preocupa tant els membres dels BRICS com els països convidats, pel seu possible ús com "arma" per part dels EUA quan un país no gaudeix de bones relacions amb Washington. Per a Rússia, a més de l’aspecte econòmic, era molt rellevant ser seu de la reunió per mostrar al món que no està aïllada i que compta amb suport d’altres països.

Fomentar la inversió

Tot i que no es va arribar a una conclusió sòlida sobre com resoldre el problema, sí que es van discutir algunes mesures econòmiques com el foment de la inversió entre els països membres i la creació d’un banc de cereals, entre d’altres. Un dels problemes a què s’enfronta Rússia és l’expulsió del país del sistema Swift bancari, tot i que el mateix Putin va haver d’admetre: "Pel que fa al Swift i altres opcions, no estem creant una alternativa". Moscou ja va crear el MIR, un sistema similar que només utilitza Rússia. Segons paraules de Putin, el grup va acordar alguns socis que es tindrien en compte per a una possible ampliació. Alguns dels que ho han sol·licitat són Palestina, Bielorússia i Laos, entre d’altres.

Notícies relacionades

L’arribada de Guterres a Kazan per a la cimera dels BRICS va ser criticada, especialment des d’Ucraïna. Volodímir Zelenski, el president d’aquest país, va opinar des de Lviv, a prop de la frontera amb Polònia, que l’assistència del secretari general de l’ONU a Kazan ajuda a "normalitzar la invasió" i danya l’organització. Li va recordar, a més, que el dia de les Nacions Unides (ahir) se celebra "arreu del món" i no només en aquesta ciutat russa.

Un dels portaveus de l’organització, Farhan Haq, va destacar que la cimera "és de gran importància per al treball de l’ONU amb els països membres" dels BRICS, i alhora va puntualitzar que la posició sobre la guerra d’Ucraïna de Guterres és ben coneguda: "Una pau justa basada en la carta fundacional de l’ONU i les resolucions".