La carrera a la Casa Blanca
Harris eleva les alertes sobre el perill de Trump i l’acusa de "feixista"
A dues setmanes de les eleccions presidencials, la candidata demòcrata passa a assumir personalment les invectives contra l’expresident que fins ara deixava en altres mans
A menys de dues setmanes per a les eleccions presidencials dels Estats Units, i quan ja han votat anticipadament 27 milions de persones en una carrera que segons les enquestes es manté encesa, el ferotge duel entre Kamala Harris i Donald Trump s’ha tornat cruent. La demòcrata ha elevat les seves alertes sobre l’amenaça que representaria el retorn a la Casa Blanca del republicà, a qui ha arribat a definir de "feixista", i l’expresident s’endinsa en la seva estratègia de desqualificacions personals i insults.
Dimecres, en un discurs a Washington col·locat en l’últim moment a la seva agenda, i hores més tard en un col·loqui amb votants a la CNN, Harris va titllar Trump de feixista. En la primera intervenció ho va fer al·ludint a declaracions que ha fet recentment John Kelly, un general retirat que va ocupar el rellevant lloc de cap de gabinet de Trump, que ha ratificat informacions prèvies que assenyalen que durant el seu mandat Trump va dir que volia "generals com els de Hitler".
"Certament l’expresident està en l’àrea de l’extrema dreta, és un autoritari, admira persones que són dictadors, així que sens dubte entra en la definició general de feixista", li va dir a The New York Times Kelly, que també va confirmar que en més d’una ocasió Trump va dir que "Hitler va fer també coses bones".
Harris ja havia fet el pas de titllar de feixista Trump abans, quan es va fer ressò de paraules del general Mark Milley, que va ser cap de l’Estat Major amb el republicà i l’havia definit com a "feixista fins a la medul·la". Però aquest dimecres, en l’acte a la CNN, va anar més enllà. Quan el presentador li va preguntar directament si ella creu que Trump és feixista, va replicar sense un segon de dubte i dues vegades seguides: "Sí, ho crec".
Sexisme i racisme
La resposta de Trump al renovat focus sobre el feixisme va ser denigrar Kelly, a qui va anomenar "degenerat" i "escòria", atacs similars als que va llançar contra el general Milley i contra tots els antics membres de la seva Administració que l’han criticat. Però la seva fúria la va desencadenar sobretot contra Harris, a qui fa només uns dies va anomenar "vicepresidenta de merda" i a qui dimarts va qualificar de "gandula del dimoni", fent servir un concepte que històricament s’ha fet servir per atacar la comunitat negra. També va dir a la demòcrata "estúpida" i es va plantejar: "¿Beu? ¿Es droga?"
D’aquesta manera el republicà s’endinsava més en els camins del racisme i el sexisme pels quals fa temps que porta el discurs sobre la seva rival. I dimecres, en un míting, va dir frases com: "Aquesta dona està boja", "no pot filar dues frases", "no és intel·ligent" o "té un baix quocient intel·lectual".
En un escenari marcat per la polarització i per la degeneració del discurs polític, Harris no ha eludit atacs a Trump, i el dimecres mateix deia també que està cada vegada "més trasbalsat i inestable". Però habitualment deixa en mans d’altres figures els assalts més personals, com els que llançava l’expresident Barack Obama dimarts en un acte de campanya a Detroit.
El focus de la vicepresidenta està més posat en l’alarma que desencadena el potencial retorn de Trump a la presidència, en part per les declaracions que ell mateix ha fet sobre aquell possible segon mandat i en part per recordatoris de gent que va servir en el seu govern com Kelly, que han recordat que "no entén la Constitució".
Contra l’"enemic intern"
Entre els elements més problemàtics del discurs recent de Trump està la seva menció repetida a la necessitat de lluitar contra un presumpte "enemic intern" contra qui ha plantejat que podria arribar a utilitzar les forces armades. I tot i que els seus aliats ho tractin de negar, ha assenyalat des de jutges a periodistes i funcionaris i, també, polítics demòcrates.
Notícies relacionades"En un segon mandat no hi hauria gent com John Kelly per ser barrera de seguretat contra les seves inclinacions i les seves accions", denunciava dimecres Harris, que afirmava també que "vol un exèrcit que sigui lleial a ell personalment".
És tot part d’un missatge central de la demòcrata en aquesta tensa recta final de campanya. I es pot esperar que ho repeteixi en un discurs organitzat per a dimarts vinent, a una setmana just del dia de les eleccions, en un escenari que era extremadament simbòlic: l’El·lipse, en el Mall, el mateix lloc on Trump, el 6 de gener del 2021, va arengar els seguidors que després van assaltar el Capitoli i van mirar d’evitar la certificació dels resultats legítims de les eleccions del 2020 que va guanyar Joe Biden i que ell continua negant.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034