Israel mata tres periodistes al sud del Líban mentre dormien

Cadàvers de nens palestins morts en atacs israelians a Khan Yunis aquesta setmana.

Cadàvers de nens palestins morts en atacs israelians a Khan Yunis aquesta setmana.

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Dormien plàcidament després de l’enèsima jornada de feina. Però Hassan Najar, Mohamed Reda i Wissam Qassem no tornaran a despertar-se. Un atac d’Israel contra la casa on s’allotjaven gairebé 20 periodistes de diversos mitjans a Hasbaya, al sud del Líban, els va matar ahir de matinada. "Un crim de guerra", així va denunciar el Ministeri d’Informació libanès l’agressió contra els professionals de la comunicació, en el qual han resultat ferits tres reporters més. Sense reconèixer l’atac, l’Exèrcit israelià va lamentar la mort de 10 dels seus soldats en enfrontaments amb Hezbol·là en les últimes 24 hores.

El camerògraf Najjar i l’enginyer Reda treballaven per al canal proiranià Al-Mayadeen. L’altre periodista assassinat és el camerògraf Wissam Qassem, que treballava per al canal Al-Manar, pròxim a Hezbol·là. El tràgic incident marca el dia més mortífer per als periodistes libanesos en un any presidit per l’escalada de violència entre Israel i la milícia libanesa. Els professionals d’Al Jazeera, Sky News i el libanès Al-Jadeed dormien en el mateix complex de xalets quan es va produir l’atac. Israel encara no ho ha reivindicat.

Notícies relacionades

Els periodistes estaven en constant comunicació amb les tropes de les Nacions Unides de la missió de pau (FPNUL) i anunciaven cada un dels seus moviments a la zona, fins i tot de quan arribaven a la casa on s’estaven quedant. Les tropes hebrees sabien que en aquesta vivenda hi havia periodistes. L’últim any, Israel ha assassinat almenys 12 periodistes libanesos, nou d’ells des de setembre, segons el Centre Samir Kassir Eyes per a la Llibertat dels Mitjans i la Cultura. A la Franja de Gaza, ja són més de 140 els periodistes morts per atacs de l’Exèrcit israelià.

Per la seva banda, Israel va lamentar la mort de cinc reservistes dijous en operacions de combat al Líban. Els cinc soldats del 89è Batalló van morir per un morter. Dinou soldats més van resultar ferits en l’incident, inclosos quatre que estan hospitalitzats en estat greu. Un dia abans, les autoritats militars van anunciar la mort de quatre soldats dimecres.

Temes:

Gaza Israel