Israel respon a l’Iran amb un atac limitat a uns objectius militars

L’Exèrcit del país hebreu diu que llança una ofensiva de "precisió" en "resposta a mesos d’atacs continus del règim de l’Iran"

Israel respon a l’Iran amb un atac limitat a uns objectius militars
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Després de la matinada d’ahir, el Pròxim Orient respira una mica més alleujat. Després de setmanes d’expectació per la resposta d’Israel a l’atac amb més de 180 míssils que l’Iran va llançar l’1 d’octubre passat contra territori hebreu, l’Exèrcit israelià ha, finalment, contestat. I ho ha fet en forma d’"atacs precisos contra objectius militars a l’Iran", que, de moment, han matat dos dels seus soldats. Israel va reivindicar el seu "dret i deure de respondre", segons un comunicat de l’Exèrcit, "en resposta a mesos d’atacs continus del règim de l’Iran contra l’Estat d’Israel". Tot i que fa setmanes que els eterns rivals han abandonat la seva política de no involucrar-se en enfrontaments militars directes, aquest ha sigut un reconeixement poc comú per part d’Israel de l’activitat militar en territori iranià.

"El règim de l’Iran i els seus aliats a la regió han estat atacant de manera implacable Israel des del 7 d’octubre, en set fronts, inclosos atacs directes des de territori iranià", afirmava el comunicat del portaveu de l’Exèrcit israelià, Daniel Hagari. L’Iran i Israel fa uns mesos que estan embrancats en atacs de resposta per accions del seu enemic.

Aquesta última agressió, que es va poder sentir i notar per part dels residents de la capital, Teheran, va començar cap a dos quarts de tres de la matinada de dissabte. Al voltant de les cinc del matí, les autoritats hebrees van dir que l’atac havia acabat després d’abastar 20 objectius: instal·lacions de fabricació de míssils, conjunts de míssils terra-aire i altres llocs militars. La força nacional de defensa aèria de l’Iran va confirmar que Israel havia atacat bases militars a tres províncies iranianes, incloses Teheran, Khuzestan i Ilam, tot i que no va especificar l’abast del bombardeig. "Si bé el nostre sistema de defensa aèria va interceptar i va contrarestar amb èxit els atacs, algunes àrees van patir danys limitats", va informar el Quarter General de Defensa Aèria de l’Iran en un comunicat recollit per l’agència IRNA.

Hores després, l’Exèrcit iranià va confirmar en un comunicat que dos dels seus soldats havien mort. Els mitjans iranians van informar de "fortes explosions" a Teheran. "Les nostres capacitats defensives i ofensives estan plenament mobilitzades; farem el que calgui per defensar l’Estat d’Israel i el poble d’Israel", va dir Hagari en un videocomunicat difós per l’Exèrcit israelià. Després de l’atac, el portaveu militar va enviar un clar missatge a l’Iran: "Si el règim a l’Iran cometés l’error de començar una nova ronda d’escalada, ens veurem obligats a respondre".

Avís a Biden

Notícies relacionades

Abans de llançar els atacs, Israel va alertar l’administració Biden, segons indica The New York Times, tot i que el mitjà no especifica amb quanta antelació. La Casa Blanca va celebrar ahir que l’atac hagi sigut "proporcional" i prou moderat per no provocar un contraatac per part de l’Iran. La resposta israeliana "va ser un exercici d’autodefensa que va evitar zones poblades i es va enfocar només en objectius militars", va dir un portaveu al parlar amb la premsa. "Els Estats Units no van participar en aquesta operació; el nostre objectiu ha sigut accelerar la diplomàcia i desescalar les tensions a l’Orient Mitjà", va assegurar Sean Savett, portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca.

"Urgim l’Iran a cessar els atacs contra Israel perquè aquest cicle de violència pugui acabar sense que hi hagi una escalada més gran", va assenyalar Savett. El ministre de Defensa israeliana, Yoav Gallant, i el seu homòleg nord-americà, Lloyd Austin, van mantenir una trucada en la qual aquest últim va reafirmar "el compromís ferri dels Estats Units amb la seguretat i el dret d’autodefensa d’Israel". Per la seva banda, l’Aràbia Saudita va condemnar l’atac com una "violació" de la sobirania iraniana. El règim dels aiatol·làs va prometre respondre a l’agressió de manera "proporcional".

Temes:

Israel