Les grans fortunes es bolquen per inclinar la balança entre Trump i Harris
Les contribucions de multimilionaris com Elon Musk, Bill Gates i la viuda del magnat Sheldon Adelson concentren el gruix dels fons que financen la campanya dels candidats
Donald Trump y Kamala Harris. /
El camí de la Casa Blanca està asfaltat de bitllets verds. Milers de milions de dòlars, per ser més precisos, utilitzats per finançar les campanyes, persuadir els votants amb una allau d’anuncis i atacar el rival. Part d’aquests diners arriben en forma de donacions de menys de 200 dòlars, però el gruix dels fons en aquestes eleccions prové de grans contribucions. Els multimilionaris estan inundant la campanya amb els seus diners, des dels tecnocapitalistes de Silicon Valley fins als barons de la indústria o els magnats de Wall Street. El republicà Donald Trump depèn més de les grans donacions que la demòcrata Kamala Harris, però els diners estan arribant a cabassos per als dos candidats, impulsats per la transcendència gairebé existencial que els dos bàndols atorguen als comicis.
La carrera dels diners l’està guanyant Harris àmpliament, amb més de 1.300 milions de dòlars enfront dels 981 milions de Trump, si s’hi inclouen també les contribucions al seu partit i els grups externs que li donen suport, segons el recompte d’Open Secrets, basat en les dades de la Comissió Federal Electoral. La seva irrupció en escena a finals de juliol va revolucionar els discrets números de Joe Biden. La vicepresidenta ha rebut i gastat el triple que Trump, fet que li ha permès entrar en la recta final amb més múscul en el seu compte corrent. Harris també dobla pràcticament el seu rival en petites donacions.
Trump era fins ara el rei de la xavalla. De fet, ho continua sent. Cap polític en la història supera el que ha recaptat Trump entre els petits donants en les seves tres candidatures. Però els canvis en la regles de Facebook o els desajustos en el seu equip han alterat el quadre. El republicà ha recaptat gairebé el doble en donacions de més d’un milió de dòlars que en petites contribucions. I, curt de fons, s’ha vist obligat a externalitzar funcions de la seva campanya als grups externs que li donen suport, com l’America PAC d’Elon Musk. Els comitès d’acció política (PAC) i els Súper PAC teòricament no es poden coordinar amb les campanyes, però travessen aquestes restriccions posant al capdavant exassessors o aliats dels candidats.
Interessos rere les donacions
Aquests grups externs poden rebre donacions il·limitades i no tenen obligació de revelar el nom dels seus donants. Així ha sigut des del 2010, quan el Tribunal Suprem va emetre la seva polèmica sentència Citizens United vs FEC. Des d’aleshores no ha deixat d’augmentar la influència de les grans fortunes, les corporacions i els interessos especials (des d’antiavortistes fins a sindicats) en el procés electoral. Els seus diners són la principal font de finançament electoral. Només els principals 50 donants d’aquesta campanya –la majoria, individus, però també empreses i organitzacions sense ànim de lucre– hi han invertit 2.100 milions de dòlars, segons The Washington Post. Gairebé dos terços dels fons van ser per als republicans.
Aquests diners rarament són altruistes. Els grans donants acostumen a tenir un accés preferencial a la futura Administració. De vegades se’ls recompensa amb càrrecs públics de relleu o bé amb una plaça d’ambaixador. Per a d’altres, és una mena de petita inversió en la preservació de les seves colossals fortunes.
Els donants de Trump
Timothy Mellon encapçala la llista amb més de 175 milions donats a la causa del republicà. Hereu d’un imperi bancari i industrial, és un personatge enigmàtic que gairebé no dona entrevistes ni té interès a airejar els seus motius. Al seu dia, va comparar els científics que combaten el canvi climàtic amb ISIS. La seva empresa de ferrocarrils de càrrega ha sigut definida com "fortament antisindicats". I ha donat a grups antivacunes.
Més conegut és Elon Musk, l’home més ric del món. L’amo de Tesla i X és relativament nou en l’activisme polític, però no ha tardat a posicionar-se com un dels grans suports de l’extrema dreta global. També bastant clara està l’agenda de Miriam Adelson, la viuda del magnat dels casinos Sheldon Adelson. La israelianonord-americana és un dels grans talonaris del lobby sionista als EUA. Segons Haaretz, els 100 milions que ha donat a Trump tenen condicions aparellades: que promogui l’annexió israeliana de la Cisjordània palestina i reconegui la seva sobirania sobre els territoris ocupats.
Tampoc s’ha d’oblidar el clan Uihlein, el rostre poc conegut de bona part del cartró i els paquets del comerç electrònic als EUA. Les donacions del matrimoni han anat en els últims dos anys a lluitar contra l’avortament, els impostos, els sindicats i la legalització de la marihuana, així com a finançar la campanya trumpista de Stop the Steal (Aturin el Robatori), centrada en el fals frau electoral del 2020. Entre els grans donants de l’expresident hi ha també el magnat d’origen israelià Isaac Perlmutter, ex CEO de Marvel.
Els donants de Harris
Notícies relacionadesLa vicepresidenta ha rebut més "diners foscos" que Trump, de manera que els noms d’alguns dels seus principals contribuents són un misteri. Un d’aquests donants que va voler fer pública la seva identitat és Bill Gates, el fundador de Microsoft, que suposadament ha donat 50 milions per elegir Harris.
Més transparent ha sigut Reid Hoffman, l’amo de LinkedIn, un dels crítics més notoris de l’actual presidenta de la Comissió Federal de Comerç, Lina Khan, guardiana davant les vel·leïtats monopolistes dels gegants de Silicon Valley. Hoffman ha dit que "està lliurant una guerra contra els negocis dels EUA", de la qual cosa es dedueixen les seves prioritats. En la llista també hi apareixen Jim Simmons, fundador del hedge fund Renaissance Technologies, i Dustin Moskovitz, un dels fundadors de Facebook.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça