Conflicte al Pròxim Orient

Israel prohibeix a l’agència de refugiats de l’ONU operar al país

El Parlament hebreu també veta les autoritats estatals a tenir qualsevol contacte amb la UNRWA, cosa que impedeix la seva activitat a la Franja

Israel prohibeix a l’agència de refugiats de l’ONU operar al país
1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

La Knesset, el Parlament israelià, torna amb força. Després de l’aturada més llarga de la seva història amb tres mesos de descans, els diputats van reprendre ahir la seva activitat parlamentària amb l’objectiu d’aprovar lleis en contra de la UNRWA, l’agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins. I ho van aconseguir. Malgrat les fortes objeccions de l’Administració del president nord-americà Joe Biden, la UE i les mateixes Nacions Unides, els legisladors convertiran en legislació aquest projecte que essencialment prohibeix a la UNRWA operar a Israel i restringeix severament les seves activitats a Gaza, la Cisjordània i el Jerusalem Est ocupats.

El primer projecte de llei aprovat prohibeix a les autoritats estatals tenir qualsevol contacte amb la UNRWA a l’establir que l’organisme ja no "operarà cap institució, prestarà cap servei ni realitzarà cap activitat, ja sigui directament o indirectament" a Israel, mentre que el segon impedeix que l’agència operi en territori israelià a l’expirar el tractat entre Israel i la UNRWA, firmat després de la guerra dels Sis Dies el 1967. Les dues legislacions han sigut impulsades per membres del Likud del primer ministre Benjamin Netanyahu. El tercer projecte de llei busca declarar-la "organització terrorista". El 22 de juliol passat aquestes tres legislacions proposades van ser aprovades en primera lectura a l’espera que, al tornar de l’aturada, superessin la segona i la tercera lectura per convertir-se en lleis a aplicar a Israel.

Notícies relacionades

Des del principi de l’ofensiva contra la Franja de Gaza, que ja ha superat els 43.000 morts en menys de 13 mesos, Israel va redoblar els seus atacs contra la UNRWA. Al gener va acusar una dotzena dels seus treballadors de participar activament en els atacs del 7 d’octubre perpetrats per Hamàs i altres milícies palestines. L’agència va obrir una investigació interna i els va acomiadar, però això no va impedir que nombrosos països decidissin retirar-los els seus fons. Tots ells, excepte els dels EUA, han anat retornant gradualment. Al març una investigació independent, a càrrec de l’exministra francesa d’Exteriors Catherine Colonna, va avalar la neutralitat de l’activitat humanitària de l’agència, tot i que va detectar àmbits en els quals el grup podia millorar.

Ara, Israel defensa aprovar aquestes lleis perquè considera que uns 2.100 empleats de la UNRWA militen a Hamàs, sense aportar proves concloents d’aquesta acusació.