Les elits econòmiques es preparen per a una victòria republicana
Els empresaris deixen el debat polític per por de les represàlies si guanya l’expresident i ‘The Washington Post’ s’autocensura
Divendres va saltar la notícia. A tan sols 11 dies per a una de les eleccions presidencials més renyides en la història dels EUA, The Washington Post va anunciar que ja no recolzaria cap candidat, i sepulta així una tradició que va iniciar el 1976. El director general del diari, William Lewis, va descriure la insòlita decisió com una "declaració en suport de la capacitat dels nostres lectors per decidir per si mateixos". No obstant, la raó que va impulsar aquest gir és molt més profana. L’equip del rotatiu de la capital tenia redactat un editorial favorable a Kamala Harris, però en l’últim moment el seu propietari, el milmilionari Jeff Bezos, en va vetar la publicació.
La censura ha obert una crisi en un dels diaris més influents dels EUA. Fins a 200.000 lectors han cancel·lat les seves subscripcions, alts càrrecs com Robert Kaplan, redactor en cap del Departament d’Opinió, han dimitit, i altres popes del periodisme han denunciat el que entenen com un acte de "covardia amb la democràcia com a víctima". Donald Trump veurà això com "una invitació a intimidar encara més el seu amo Bezos (i d’altres)", va denunciar Marty Baron, recent exdirector del Post. Poques hores abans que esclatés la polèmica divendres, segons va avançar The New York Times Trump es va reunir amb executius de Blue Origin, la companyia aeroespacial també propietat de Bezos que té un contracte de 3.400 milions de dòlars amb l’Administració i que competeix per altres lucratius acords governamentals.
Silenci a Silicon Valley
Notícies relacionadesEl culebró mediàtic a Washington il·lustra com part de les elits empresarials dels EUA comencen a preparar-se per a una hipotètica victòria trumpista. Fa una setmana, executius de Wall Street, directors de grans companyies i dos expresidents nord-americans es van reunir a porta tancada en una exclusiva trobada empresarial. Alguns d’ells, relata The Washington Post, "van acabar discutint com protegir-se a si mateixos i els seus negocis si Trump guanya la presidència la setmana vinent i intenta utilitzar el poder del Despatx Oval contra els seus presumptes enemics".
El temor que un Trump president pugui prendre represàlies contra els empresaris que no li han sigut fidels ha fet que molts d’ells deixessin la causa ademòcrata i optessin per apartar-se del debat polític, com Warren Buffett i Mark Zuckerberg. Aquest silenci ha sigut particularment aclaparador a Silicon Valley, on moltes de les grans empreses depenen de contractes amb l’Administració pública i de les regulacions o de les polítiques d’aranzels.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"
- CONTEXT Resistir a la indiferència