El vot àrab sacseja Harris
En un estat on Biden va guanyar el 2020 per tres punts, molts deixen de votar els demòcrates
Localitats com Hamtramck i Dearborn, nuclis de la població musulmana a Michigan, poden acabar provocant que el decisiu estat frontissa s’inclini per Trump pel descontentament que aquest col·lectiu sent a causa del suport de l’actual Administració demòcrata a Israel.
A les 6.35 del matí de dilluns, l’aire s’omple amb la crida a la fayr, la primera pregària del dia, a Hamtramck, una localitat de 28.000 habitants al nord de Detroit, a Michigan, un dels set estats frontissa que decidiran el guanyador de les eleccions presidencials entre Donald Trump i Kamala Harris.
Aquest enclavament que durant dècades va estar ple d’immigrants, sobretot de Polònia, que van arribar com tants d’altres atrets per les oportunitats laborals de la indústria del motor, continua sent un gresol. Però aquests primers immigrants se n’han anat als suburbis i la geografia física i social està dominada per gent del Iemen, Bangladesh… Ara aquí el 40% de la població és originària de l’Orient Mitjà o el nord de l’Àfrica, el 60% dels habitants són musulmans i en el 70% de les llars es parla una llengua que no és l’anglès.
A Hamtramck el 86% dels residents va votar per Joe Biden el 2020. Però com en la pròxima Dearborn, el gran nucli de la població àrab-nord-americana a Michigan i la primera ciutat dels EUA on la majoria és d’origen àrab (54,5% dels gairebé 110.000 habitants), aquí s’ha obert una profunda bretxa amb els demòcrates. I ho ha fet pel suport infrangible que l’actual Administració manté a Israel en la guerra.
En un estat que Biden va guanyar el 2020 per només el 3% del sufragi davant Trump, ara molts no pensen votar per ella. I tot i que alguns líders comunitaris i activistes demanen obertament que aquest rebuig no es tradueixi en un vot per Trump, i saben que el seu suport a Israel és tan decidit o més que el dels demòcrates, una de les últimes enquestes al respecte mostren l’expresident amb dos punts més de suport entre els àrab-nord-americans que Harris, que està en aquest grup de població 18 punts per sota d’on estava Biden el 2020. Michigan a més és un dels estats on té una puixança més gran la candidata del Partit Verd, Jill Stein, en bona part per la seva posició a favor de la causa palestina.
La comunitat àrab, que fins a l’últim cens ni tan sols podia identificar-se com a tal, està avançant en l’organització de la seva veu en la política nord-americana, i del seu pes, un que fins ara tradicionalment s’havia inclinat cap als demòcrates. Ara moltes figures i grups amb pes en l’activisme i la comunitat han decidit no donar suport a Harris. A Hamtramck i a Dearborn els carrers mostren el clamor per la causa palestina, pel final del que ningú aquí eludeix anomenar genocidi.
De diversos residents àrab-nord-americans s’escolta i se sent el dolor, la ràbia i també una determinació que aquestes eleccions llancin "un missatge fort als demòcrates que no puguin ignorar". Això és el que, a l’animada terrassa del cafè Qahwah House de Dearborn, promet que succeirà Layla, una advocada palestina de 26 anys, que el 2020 va votar per Joe Biden i ara parla d’"una punyalada per l’esquena".
"Tant de bo pogués tornar enrere i canviar-lo", diu. Però com que no pot, i com tants d’altres, mira cap a la seva força el 5N, a la seva "responsabilitat" de traslladar fins a les urnes "la veu" dels seus països d’origen: "No serem còmplices amb ningú que recolza un genocidi de cap forma o manera".
A les seves paraules li fan eco les de dues amigues Reem, professora, i Jasmine, treballadora sanitària, totes dues amb arrels a Síria i Jordània. I la primera fins i tot es planteja votar per Trump, a qui identifica amb els valors conservadors i que defensa: "Almenys ell no fa promeses falses".
"Sigui com sigui continuarem enfadats i sigui com sigui perdrem. Perquè guanyi Trump o guanyi Kamala, posaran els interessos d’Israel abans que els de qualsevol", diu Layla.
Els suports republicans
Notícies relacionadesTot el terratrèmol polític que s’està produint se sentia divendres de la setmana passada a Hamtramck. Aquell dia l’alcalde, Amer Ghalib, que va emigrar del Iemen amb 17 anys i ha donat el seu suport per al 5 de novembre no a la candidata del seu partit sinó a Trump, va estar amb l’expresident republicà a l’oficina que la seva campanya ha obert a Hamtramck. Hi va haver alguns progressistes que van protestar, però també molts ciutadans, incloent immigrants, que van anar a donar-li la benvinguda.
El mateix divendres, mentre Trump treia múscul a Hamtramck, Harris oferia un míting a Waterford Township, uns quilòmetres més al nord, ja en un altre comtat. I tot i que la demòcrata aprofitava per definir la mort del líder de Hamàs Yahya Sinwar com "un punt d’inflexió" i una "oportunitat per acabar la guerra a Gaza […] i acabar una vegada per totes amb el patiment", només podia citar el suport d’un líder àrab.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034