Guerra d’Ucraïna

El desplegament nord-coreà a Ucraïna fa tremolar Kíiv i Occident

Els militars asiàtics estan portant a terme operacions d’infanteria lleugera i han de pal·liar les brutals pèrdues que ha patit l’Exèrcit rus

La participació de soldats de Pyongyang és una altra mostra de l’aliança entre Putin i Kim Jong-un

Una preocupant coalició que inclou la transferència de tecnologia bèl·lica russa al país asiàtic

El desplegament nord-coreà a Ucraïna fa tremolar Kíiv i Occident
4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Va ser un adeu que va fer córrer rius de tinta i enginyosos mems. El president de Rússia, Vladímir Putin, va posar punt final al juny a la seva visita a Corea del Nord a les pistes de l’aeroport de Pyongyang amb efusius adeus, frenètiques agitacions de mans i reverències diverses, dirigides a través de la finestreta de l’avió al seu homòleg Kim Jong-un i a la seva germana, Kim Yo-jong, que té reputació de despietada.

No va ser l’única ocasió en què els dos mandataris van exhibir complicitat aprofitant la proximitat física que els brindava el viatge: hores abans havien conversat amigablement, amb profusió de somriures i de felicitacions, mentre tots dos estaven al volant d’un Auxus, un cotxe d’alta gamma de fabricació russa valorat en 380.000 euros que el líder rus havia regalat al mandatari nord-coreà.

Enrere havien quedat definitivament els hàbits de la guerra freda del segle passat, quan l’URSS era líder indiscutible en el camp de les denominades "democràcies populars" i mirava per sobre de l’espatlla aliats menors com Corea del Nord.

Quatre mesos després, els fruits d’aquesta conxorxa s’estan materialitzant en els fronts de la guerra d’Ucraïna. Uns 13.000 soldats nord-coreans, segons la intel·ligència de Corea del Sud, han sigut enviats a Rússia perquè prenguin part en la contesa militar iniciada per Moscou contra el seu veí de l’oest el febrer del 2022. I, tot i que els observadors asseguren que els militars asiàtics han sigut enviats a la regió de Kursk –un desplegament que, al tractar-se encara de territori rus, estaria legitimat per la llei internacional–, altres informacions no confirmades sostenen que un reduït número de soldats ja es podria trobar en territori ucraïnès, d’acord amb dues fonts d’intel·ligència citades per la CNN. Per la seva banda, l’agència AP ha informat que 8.000 homes s’estaven movent dins de Rússia cap a la frontera entre els dos països reconeguda internacionalment. Més enllà de les incerteses, el que sí que es pot confirmar en aquests moments és que el contingent nord-coreà ja ha registrat les seves primeres baixes en combat.

Subcontractació externa

A Rússia res del que passa és per atzar, i el Kremlin porta a terme aquesta mena de subcontractació externa de la guerra amb l’objectiu de "pal·liar les enormes baixes" que està registrant el seu Exèrcit en les seves últimes ofensives a l’est d’Ucraïna, assenyala Mikhaïlo Samus, un exmilitar ucraïnès al capdavant de New Geopolitics Research Network, una plataforma independent establerta a Kíiv que tracta sobre aspectes geopolítics. D’acord amb fonts militars ucraïneses citades per Newsweek, en només una setmana, Rússia hauria perdut 10.000 militars en el camp de batalla, una xifra que podria haver acabat pujant fins als 40.000 durant l’octubre.

Putin vol "conquerir el màxim territori possible abans de l’elecció d’un nou president als EUA", valora l’expert. I davant els riscos interns que presenta una mobilització, opta per portar tropes des del país asiàtic, dotat d’un nombrós exèrcit d’1,2 milions d’homes. L’aposta de l’expert respecte a les funcions del contingent consisteix que exerciran d’"infanteria lleugera", és a dir, protagonitzaran incursions terrestres després d’haver-se produït "bombardejos russos d’artilleria o amb bombes guiades", cosa que permetria a l’Exèrcit de Pyongyang, que no ha entrat en combat en els últims "70 anys", adquirir capacitats militars de cara al seu propi enfrontament amb Corea del Sud, conclou Samus.

Fomentar les desercions

Amb l’objectiu de fomentar les desercions i portar a terme tasques de propaganda entre els militars nouvinguts, funcionaris de l’Estat sud-coreà es troben ja a Kíiv per assessorar els seus homòlegs ucraïnesos. Això sí: el principal objectiu en aquests moments a Ucraïna i Occident és aturar o impedir que s’incrementi aquest flux humà, que pot fer inclinar la balança de la guerra del costat rus, tenint en compte l’elevat grau de militarització de l’Estat nord-coreà i les seves descomunals Forces Armades.

Notícies relacionades

Qualsevol pacte té unes contrapartides i és evident per als observadors que Kim Jong-un ha acceptat entrar en aquesta guerra que es lliura en llunyans fronts bèl·lics a canvi de concessions per part de Moscou, en aquest cas en la forma de transferències de tecnologia que impulsin la capacitat del seu propi Exèrcit, un extrem que suscita inquietud a Europa, els EUA i els aliats asiàtics d’Occident. "Això ja està passant, en el camp dels submarins i també en el dels míssils balístics", destaca Samus.

L’aliança russo-nord-coreana, com era d’esperar, suscita grans dosis de preocupació en les capitals occidentals. Dirigents nord-americans ja es troben en converses sobre aquest tema amb la Xina, un país que, malgrat la seva proximitat amb Moscou i Pyongyang, no dona mostres d’entusiasme davant un moviment que es perfila cada vegada més com l’escalada bèl·lica més gran des de l’inici de la invasió russa a Ucraïna.