Trump difon notícies falses a Pensilvània per si perd la votació

El republicà intensifica les denúncies sense proves sobre la integritat de les eleccions

Trump difon notícies falses a Pensilvània per si perd la votació
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ahir, en un míting al comtat de Lancaster, en el fonamental estat frontissa de Pensilvània, Donald Trump incloïa en el seu discurs diversos elements habituals en les seves intervencions, entrevistes i missatges en xarxes socials, un missatge que ha anat llançant i repetint amb més intensitat així que s’acosta la data clau del 5 de novembre. En una diatriba de 20 minuts parlava, sense proves, d’un suposat frau electoral en aquestes eleccions presidencials en què s’enfronta a Kamala Harris, apuntava sense evidències a trampes dels demòcrates i a hipotètiques manipulacions de les màquines de votació i propagava teories de la conspiració sobre vot d’immigrants sense papers. També deia que el 2020, quan va perdre davant Joe Biden en una derrota que continua sense reconèixer, "no hauria d’haver deixat" la Casa Blanca.

Un estat clau

Notícies relacionades

L’escenari triat per Trump no és casual. Amb 19 vots al col·legi electoral i la lluita més ajustada de les que es lliuren en tots els estats frontissa segons les últimes enquestes (que també atacava ahir com a "interferència electoral"), Pensilvània és la mare de totes les batalles. És també un estat on les particularitats i complicacions del sistema per realitzar les eleccions i comptabilitzar els vots en els seus 67 comtats creen la possibilitat que el recompte es prolongui. És el que va passar fa quatre anys, quan Trump es va anticipar que acabés aquest recompte i es va declarar guanyador a les 2.21 hores de la matinada de dimecres. Biden no va ser declarat vencedor fins a quatre dies després. Pensilvània es va consolidant com la zona zero d’una estratègia clara de Trump en aquests comicis, que està dissenyant des de fa quatre anys però que en els últims mesos, setmanes, dies i hores s’ha fet més transparent: sembrar dubtes sobre la integritat del sistema electoral i atacar i desafiar els resultats si no li són favorables.

Els missatges assenyalant suposades irregularitats s’han estat accentuant. A Truth Social, la seva xarxa social, Trump va llançar l’acusació que els demòcrates "ja han començat a fer trampes a Lancaster".