Frenètic final per a Trump i Harris a la recerca de mobilització
El candidat republicà i la demòcrata fan cada un quatre mítings en els estats decisius durant l’últim dia de campanya
La campanya electoral més tensa, volàtil, ajustada i de resultat incert que s’ha viscut en dècades als Estats Units ha arribat al final, com tot en aquesta carrera frenètica. La vicepresidenta i candidata demòcrata, Kamala Harris, i l’expresident i aspirant republicà, Donald Trump, feien ahir amb quatre mítings cada un una última crida a la mobilització abans de la cita definitiva dels nord-americans avui amb les urnes, en què per endavant o correu han votat prop de 75 milions de persones.
Es va tractar d’una traca final que buscava, en una part, acabar d’inclinar la balança entre aquesta part de l’electorat que per a molts representa un misteri insondable i, amb dos candidats als antípodes, incomprensible: el dels indecisos. El gran objectiu, però, era incrementar l’energia en les bases i coalicions formades al voltant de cada candidat. Perquè si la participació sempre és clau, en aquests comicis, que els sondejos no ajuden a aclarir, pugui ser-ho encara més.
Harris va triar passar tota l’última jornada a Pensilvània, amb un míting de tancament envoltada d’estrelles com Lady Gaga i organitzat a les portes del Museu d’Art de Filadèlfia, el de les escales que va fer famoses la pel·lícula Rocky. Era una confirmació de l’enorme transcendència que dona per a les seves opcions a l’Estat frontissa entre els set que són determinants amb més vots en el col·legi electoral (19).
Trump, per la seva banda, va encetar a Carolina del Nord un dia que més endavant tenia anotades en l’agenda dues parades més també a Pensilvània (incloent-hi, com Harris, Reading, un dels nuclis del cinturó llatí) i un acte final a Grand Rapids, a Michigan. En aquesta ciutat hi ha una mica de superstició, ja que és la mateixa en què va tancar les campanyes del 2016 i el 2020.
En tots els esdeveniments s’apuntalava el missatge final dels candidats, que en el cas de la demòcrata ha fet un lleuger gir en aquesta recta final. Dimarts passat, en el discurs que va fer en el simbòlic escenari de l’Elipse de Washington, el mateix lloc on el 6 de gener del 2021 va arengar la massa que després va assaltar el Capitoli, Harris va assenyalar Trump repetidament com una amenaça a la democràcia. Des d’aleshores, però, ha optat més per apartar el focus del republicà i apuntalar la seva pròpia proposta, una proposta amb la qual pretén atraure conservadors cansats de Trump i moderats, reforçar el vigor del vot femení que aclaparadorament s’inclina a favor seu i, també, presentar-se com la candidata preocupada per la classe mitjana i els treballadors.
Notícies relacionadesDiferència d’edat
Trump, en canvi, no ha transformat gaire el to i el contingut del seu discurs. I en les últimes hores, amb mostres de cansament evidents que remarquen la diferència d’edat amb Harris (ell en té 78 i ella 60), s’ha continuat presentant com l’opció de recuperar la "grandesa" d’una nació que descriu en termes apocalíptics, amb una suposada "invasió" d’immigrants i amenaçada per l’"enemic intern". La por és el missatge. I també és constant el martelleig de denúncies que l’única opció que perdi és que es produeixi frau.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista