Donald Trump, capítol II
El retorn de Trump a la Casa Blanca vindrà acompanyat pel control del Congrés per part del partit republicà, situació que ja va passar entre el 2017 i el 2019. El poder executiu i el legislatiu, a les seves mans.
¿Què es pot esperar del capítol II d’una presidència de Donald Trump? Amb l’atenció posada en els antecedents del seu primer mandat i les promeses realitzades durant la campanya, aquestes són les seves guies. A grans trets, l’economia americana durant la presidència de Biden no ha sigut negativa. El PIB creix a un ritme del 2,8%, la taxa d’atur és del 4,1% i la inflació s’ha controlat en el 2,4%. La Reserva Federal ha començat a baixar els tipus d’interès, que ja estan en el 5% després d’un període de restricció monetària per controlar els preus. Les borses nord-americanes s’acosten a màxims històrics.
Ahir, després de conèixer-se la victòria de Trump, els principals índexs borsaris de Wall Street van celebrar els resultats amb pujades d’entre el 2,5% i el 3%. L’euro es desplomava davant el dòlar en un 1,5%. En la primera presidència de Trump, del 20 de gener del 2017 al 20 de gener del 2021, l’índex borsari S&P 500 va guanyar un 67%.
El programa econòmic de Trump té dos eixos essencials. Sota el lema MAGA (Make America Great Again), considera que els EUA poden créixer molt més del que està fent ara i reduir al màxim l’atur. ¿Com? Unint dues mesures que, aparentment, poden tenir efectes contraris: baixada d’impostos a les empreses i als ciutadans nord-americans –un exemple: eliminar els impostos de les propines– i apostant pel proteccionisme, inclinat a augmentar tarifes i aranzels als productes procedents d’altres països. El seu objectiu: establir una tarifa universal als productes estrangers d’entre el 10% i el 20%. Com a paraigua, la promesa de reforma de l’Administració i reducció de la burocràcia, per al disseny de la qual vol basar-se en Elon Musk. L’home més ric del món és el primer interessat a frenar l’expansió mundial dels vehicles elèctrics fabricats a la Xina.
La política comercial afectaria els productes xinesos i de la Unió Europea i podria tenir efectes perniciosos sobre l’economia mundial, especialment en les exportacions des de la UE. Trump ha arribat a demanar tarifes de fins al 60% per a productes procedents de la Xina, primer soci comercial dels EUA. ¿Com afectarà aquest neoproteccionisme al negoci de les multinacionals nord-americanes esteses arreu del planeta, començant per la Xina? ¿I quin efecte tindrà en els preus dels productes als EUA, que podrien tornar a encarir-se?
A aquests interrogants s’uneix l’increment de la incertesa geopolítica que pot produir-se sota la renovada presidència de Trump, que recorda que ha sigut amb Joe Biden a la casa Blanca quan Vladímir Putin va envair Ucraïna i quan s’ha radicalitzat la guerra al Pròxim Orient. Trump, que durant la seva presidència va arribar a tenir una relació cordial amb l’autòcrata russa, es vanta que pot ajudar a buscar la pau entre Rússia i Ucraïna. ¿A costa de què? En l’immediat horitzó hi haurà el debat sobre el paper de l’OTAN com a garant de la seguretat europea i el paper dels EUA. Trump sempre ha defensat la necessitat que el seu país s’hi involucri menys i la necessitat que els europeus augmentin els seus pressupostos de defensa. Un Trump II pot suposar que la UE continuï incrementant els seus pressupostos militars, amb l’efecte que tindrà en el desenvolupament d’altres àrees.
És el segon president de la història dels EUA a ser reelegit president després d’haver abandonat el càrrec. El 1947, dos anys després de la mort de Franklin Delano Roosevelt, el Congrés nord-americà va aprovar una esmena constitucional per limitar el mandat a vuit anys. Per tirar endavant una esmena ha de comptar amb els vots a favor de dues terceres parts del Senat i de la Cambra, més la ratificació de tres quartes parts dels parlaments estatals. Amb tota seguretat, Trump no podrà introduir una esmena per garantir la renovació del seu càrrec. El seu poder no arribarà tan lluny i el seu llegat, sigui quin sigui, serà la seva herència quan acabi el seu mandat, amb 82 anys, el 20 de gener del 2029.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034