GIR A LA CASA BLANCA
Els republicans guanyen en tots els estats frontissa
L’onada vermella va sobrevolar els set territoris considerats clau per decantar el resultat
Ha incrementat el seu suport en gairebé tots els grups demogràfics, també a les ciutats i suburbis
Aquesta vegada no s’ha hagut de fer gaires matemàtiques per conèixer el guanyador. Tot el país ha girat significativament a la dreta, fins al punt que en el 90% dels comtats del país els republicans han incrementat el seu nombre de vots respecte a les presidencials de fa quatre anys, quan Joe Biden es va imposar davant Donald Trump, segons l’anàlisi de diversos mitjans nord-americans. Aquesta vegada el pèndol va canviar de bàndol i l’onada vermella va sobrevolar també els set estats frontissa que estaven cridats a decidir els comicis. Trump va guanyar-hi en tots, tant al sud com a l’oest i al vell mur blau, al costat dels Grans Llacs, que ja va ser una de les claus de la seva victòria el 2016. En diversos estats el recompte segueix en marxa, però no s’esperen sorpreses.
Malgrat el ple republicà als estats frontissa, els marges van ser relativament estrets. Un 3% a Carolina del Nord, un 2% a Geòrgia, 1,4% a Michigan, 1% a Pensilvània i 0,9% a Wisconsin, segons els resultats preliminars. A Nevada i Arizona, on més lentament avança el recompte, la diferència ronda en tots dos el 5%. Trump ja va guanyar en tots ells el 2016 i els va perdre quatre anys després, excepte Carolina del Nord. "El marge de la seva victòria no hauria de sobreestimar-se. No ha sigut un triomf devastador", va escriure a The New York Times Nate Cohn, un dels mags de l’estadística electoral, referint-se al resultat arreu del país. "No és tan exitosa com la modesta victòria de Barack Obama el 2012, i queda molt lluny d’altres eleccions de canvi, com les de Barack Obama el 2008 i Bill Clinton el 1992".
Càstig del vot àrab
A Michigan, l’estat amb més habitants d’origen àrab, clarament li ha passat factura a Kamala Harris el seu suport incondicional a Israel en les guerres que lliura a Gaza i al Líban. Particularment a Dearborn, on més de la meitat de la població procedeix del Pròxim Orient. Trump va obtenir allà el 47% dels vots davant el 28% de Harris i el 22% de Jill Stein, la candidata del partit Verd, que no va deixar de condemnar el "genocidi" contra els palestins, un discurs que ha acabat convertint Michigan en el seu gran calador de vots, segons els resultats preliminars.
Fa quatre anys Biden va guanyar a la ciutat de Dearborn amb més del 70% dels vots. Encara és aviat per saber si Harris hauria guanyat a Michigan sense el vot de protesta àrab. "Crec que la comunitat està intentant transmetre un missatge", va dir la diputada demòcrata Debbie Dingel. "El que passa al Pròxim Orient està dividint la gent, i és particularment accentuat a Michigan. Les emocions estan a flor de pell i la gent està patint des dels dos costats".
Notícies relacionadesA la resta d’estats frontissa s’han mantingut patrons de vot molt similars als de la resta del país. Trump ha incrementat el seu suport entre gairebé tots els grups demogràfics, però també a les ciutats i als suburbis, bastions tradicionalment demòcrates, particularment els primers. Entre els homes ha guanyat per 10 punts, quan fa quatre anys van ser només dos punts. Entre les dones ha perdut pel mateix marge, un punt menys que el 2020. El vot blanc l’ha guanyat per 12 punts; entre els afroamericans ha reduït el seu desavantatge 10 punts i entre els llatinoamericans ha perdut únicament per vuit, quan fa quatre anys la diferència va ser de 24 a favor de Biden, segons les enquestes a peu d’urna recollides per The Washington Post.
Per franges d’edats, el republicà només s’hauria imposat entre les persones d’entre 45 i 64 anys, segons la mateixa font, amb vuit punts de diferència. Però en la resta de franges ha reduït el seu desavantatge respecte a l’any 2020. Particularment, entre els joves menors de 20 anys. Aquell any va perdre entre aquest grup per 24 punts de diferència, mentre que aquesta vegada la xifra ha quedat reduïda a la meitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça