Europa, inquieta, es reafirma davant Trump en la seva autonomia

Sánchez felicita el magnat, tot i que a la Moncloa preocupa la seva tornada per l’impacte en les guerres a Ucraïna i Gaza

Europa, inquieta, es reafirma davant Trump en la seva autonomia
4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Cares serioses i expressions de preocupació. Els líders de la Unió Europea no van trigar a felicitar Donald Trump. Malgrat que molts dels seus dirigents havien expressat en els últims dies el seu suport per la candidata demòcrata, Kamala Harris, el club dels 27 allarga la mà al republicà per treballar en una aliança transatlàntica forta, però mantenint el seu compromís amb una agenda estratègica que garanteixi la independència de la UE en un món cada vegada més polaritzat.

Europa, inquieta, es reafirma davant Trump en la seva autonomia | SERGUEI DOLZENKO / EFE /

"La UE i els EUA són més que aliats. Estem units per un partenariat veritable que uneix la nostra gent, 800 milions de ciutadans", va expressar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a través d’un comunicat, en el qual demana a Trump treballar per enfortir aquest vincle. Però la UE sap també que amb Trump a la Casa Blanca res d’això està garantit.

Europa, inquieta, es reafirma davant Trump en la seva autonomia | AHMAD GHRABLI / AFP /

Per aquesta raó, Europa es prepara sobretot per mirar cap a dins. La UE, va dir el president del Consell Europeu, Charles Michel, espera continuar reforçant la cooperació amb els EUA. "Però la UE continuarà el seu curs amb l’agenda estratègica com a soci fort, unit, competitiu i sobirà, defensant alhora el sistema multilateral basat en normes", va afirmar a continuació.

Pedro Sánchez va felicitar Trump malgrat que no era l’aspirant favorit del Govern espanyol. Sánchez, a diferència d’Alberto Núñez Feijóo, sempre va deixar clara la seva preferència per Kamala Harris, amb qui té molta més sintonia ideològica. La tornada de Trump al poder inquieta enormement a la Moncloa pel seu impacte en la lluita contra el canvi climàtic i en l’esdevenir de la política internacional, amb les guerres al Pròxim Orient i Ucraïna i el futur de l’OTAN com a assumptes principals.

"Preparats per treballar junts"

El president francès, Emmanuel Macron, també va transmetre a Trump la seva enhorabona minuts després que aquest fes el seu primer discurs a Palm Beach: "Felicitats, senyor president Donald Trump. Preparat per treballar junts com ho vam fer durant quatre anys. Amb les seves conviccions i les meves. Amb respecte i ambició. Per més pau i prosperitat", va escriure a X.

Pero és més que evident que la tornada de Trump inquieta al palau de l’Elisi. Macron no va trigar a trucar al canceller alemany, Olaf Scholz, a fi de "treballar per una Europa més unida, més forta i més sobirana en aquest nou context. Cooperant amb els EUA i defensant els nostres interessos i valors".

Precisament, l’alemany Scholz va buscar una fórmula ràpida d’acostament al president electe a través de X, la xarxa social més aliada de Trump. "El felicito per la seva elecció. Alemanya i els EUA continuaran treballant junts i exitosament pel benestar als dos costats de l’Atlàntic". Si durant tota la campanya, Berlín no va ocultar les seves preferències per la candidata demòcrata, ara la fidelitat transatlàntica l’obliga a fer el gir.

El primer ministre britànic, Keir Starmer, per la seva banda, li va dedicar caloroses paraules: "Enhorabona, president electe Trump, per la teva històrica victòria en les eleccions. Estic desitjant treballar amb tu en els pròxims anys. Com a aliats més estrets, estem espatlla amb espatlla en defensa dels nostres valors compartits de llibertat, democràcia i emprenedoria". Starmer va assegurar que la relació especial entre Londres i Washington "continuarà prosperant" en matèria de creixement, seguretat, innovació i tecnologia

A Itàlia, Matteo Salvini estava eufòric; Giorgia Meloni, més gris. El primer a celebrar-ho va ser Salvini, líder de la Lliga i un dels més convençuts aliats del republicà a Europa. "¡El sentit comú, la passió i l’esperança han guanyat als EUA! És una jornada històrica", va assenyalar. L’oposició mostrava una cara més ombrívola. Segons Matteo Renzi, president d’Itàlia Viva, és necessari que ara la política "reflexioni molt", tot i que "el primer deure moral és reconèixer aquest resultat i també honrar la derrotada Kamala Harris". "Espero que per a Europa aquest sigui un despertar", va afegir el polític.

Notícies relacionades

El trumpisme europeu representat pel primer ministre hongarès, Víktor Orbán, i el líder ultra neerlandès, Geert Wilders, va celebrar la tornada del republicà a la Casa Blanca, igual que la radical Alternativa per a Alemanya (AfD), la segona força en intenció de vot en la primera potència europea, enmig de la debilitat de la coalició del canceller Olaf Scholz.

"És la tornada política més gran de la història dels EUA. Felicitacions al president Trump", va escriure l’ultranacionalista Orbán a X. Segons el seu parer, aquesta victòria és "molt necessària per al món". "Felicitats, Amèrica. Mai deixis de lluitar i de guanyar eleccions", va escriure també Wilders, la formació del qual, l’ultradretà Partit per la Llibertat (PVV) és la força dominant en el Govern neerlandès.