La victòria republicana aboca la UE a una guerra d’aranzels amb els EUA

El pla del vencedor de les eleccions passa per aplicar taxes d’entre el 10% i el 20% a totes les importacions de productes estrangers

La victòria republicana aboca la UE  a una guerra d’aranzels amb els EUA
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una onada vermella ha arrasat els Estats Units. El magnat Donald Trump tornarà a ser president de la primera potència mundial i ho podria fer exercint un control total sobre les dues cambres del Congrés. El seu poder, absolut tenint en compte que el Tribunal Suprem del país també és de majoria conservadora, donaria curs als republicans per desplegar sense condicions l’ambiciosa agenda trumpista. "Els EUA ens ha donat un mandat sense precedents i poderós", va celebrar Trump.

Cap tema preocupa més els nord-americans que l’economia, qüestió que ha jugat un rol crucial en l’esdevenir de les eleccions presidencials. A més d’abaixar els impostos, el pla mestre de Trump passa per adoptar aranzels d’entre el 10% i el 20% en totes les importacions de productes estrangers i de fins al 60% en les procedents de la Xina, mesura amb la qual pretén protegir la indústria nacional.

Aquest escenari inquieta la UE, que tem que el replegament proteccionista de Trump perjudiqui les empreses del vell continent i l’arrossegui a una guerra comercial amb el seu principal soci. I és que els aranzels castigarien les exportacions de sectors crucials per a l’economia europea com la maquinària o la indústria automotriu. Segons estimacions de Goldman Sachs, la imposició de taxes del 10% faria que la riquesa de l’eurozona retrocedís un 1%. A primera hora d’ahir, l’euro havia caigut un 1,75%, i s’encaminava cap al seu pitjor dia des del març del 2020.

Durant el primer mandat trumpista, la UE va imposar aranzels contra les exportacions agrícoles nord-americanes com a resposta als gravàmens fixats per a l’acer i l’alumini europeu. Aquesta resposta va forçar un acord de suspensió mútua que s’acaba el 31 de març del 2025. Tot i que l’Administració de Joe Biden va mantenir algunes de les polítiques aranzelàries de Trump, també en va suspendre d’altres que afectaven Europa. La treva assolida en el conflicte entre Airbus i Boeing –arrossegat des del 2004– expira el 2026. Amb Trump a la Casa Blanca, aquests acords podrien volar pels aires.

Brussel·les, oberta a represàlies

Notícies relacionades

Conscient d’aquest risc, Brussel·les ha allargat la mà al líder conservador, demanant-li reforçar la seva aliança. "Milions de llocs de treball i milers de milions en comerç i inversió als dos costats de l’Atlàntic depenen del dinamisme i l’estabilitat de les nostres relacions econòmiques", va advertir en un comunicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Brussel·les aspira a renovar l’Organització Mundial del Comerç, un objectiu difícil d’aconseguir.

Molts economistes han advertit que els plans aranzelaris de Trump no només podrien avivar la inflació als EUA, sinó que també provocarien represàlies. Ara, la Comissió Europea ha creat un grup especial que, segons Politico, fa temps que es prepara per a aquest escenari. "Els desafiaments a les normes no interessen a Europa perquè depèn més del comerç internacional (...), però si pugen les tarifes és possible que s’obri una certa contesa", va explicar recentment Lina Gálvez, eurodiputada del PSOE.