Gir a la Casa Blanca

Biden confia que es deixi de dubtar de "la integritat" del sistema electoral

El president assegura una transició «pacífica i ordenada» 

En la seva breu intervenció no hi va haver espai per a l’autocrítica ni per a l’anàlisi de per què i com s’ha produït la derrota

Biden confia que es deixi de dubtar de "la integritat" del sistema electoral
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, va comparèixer ahir al Rose Garden de la Casa Blanca per fer un breu discurs després de la victòria electoral de Donald Trump, l’home a qui ell va derrotar el 2020 i que el rellevarà el 20 de gener en un traspàs de poder radicalment diferent ara que fa quatre anys.

"Vaig parlar amb el president electe Trump ahir [dimecres] per felicitar-lo per la victòria i per assegurar-li que he donat a tota la meva Administració instruccions de treballar amb el seu equip per assegurar una transició pacífica i ordenada", va dir Biden. "Això és el que el poble nord-americà es mereix".

Són paraules que durant dècades no haurien merescut un titular ni ser notícia. Però després de la negativa de Trump el 2020 d’acceptar la derrota ara cobren rellevància i significat.

Passos antidemocràtics

És una cosa que saben Biden i els demòcrates, i també va ser una diferència que va remarcar la vigília en el seu discurs acceptant la derrota la vicepresidenta i candidata demòcrata, Kamala Harris. I al recordar la seva adhesió a la Constitució, Biden i Harris subratllen passos antidemocràtics que ha fet Trump en el passat.

L’actual mandatari va afirmar: "El país decideix i nosaltres acceptem la seva decisió", abans de repetir una idea que ha llançat diverses vegades durant el seu mandat: "No pots estimar el teu país només quan guanyes". Cridava, així mateix, a "calmar els ànims" i reduir tensions. "No pots estimar el teu veí només quan hi estàs d’acord. Espero que, amb independència de com votessis, puguem veure’ns els uns als altres no com adversaris sinó com a compatriotes".

Va ser una declaració breu però amb paraules plenes d’intenció. I Biden va assegurar: "Espero que es deixi de posar en qüestió la integritat del sistema electoral nord-americà. És just i transparent, i s’hi pot confiar, guanyis o perdis". No hi havia una manera més elegant d’assenyalar l’estratègia que ha utilitzat Trump, que va assegurar sense proves que va patir robatori electoral el 2020 i que va continuar atacant la integritat del sistema i atiant fantasmes de possible frau en aquesta campanya fins al mateix dia dels comicis, però que ha oblidat les acusacions una vegada que ha resultat guanyador.

La intervenció de Biden només va durar cinc minuts. Igual com va passar també la vigília en el discurs de Harris a Howard University, no va tenir espai per a l’autocrítica, ni per obrir públicament l’anàlisi de per què i com s’ha produït la derrota.

És un silenci eixordador, perquè indagar en això i plantejar un camí de futur és bàsic per al Partit Demòcrata, que en aquestes eleccions ha vist grans transvasaments de part del que va ser la base fonamental del seu electorat cap a Trump, sobretot homes llatins i, en menor mesura, homes negres, però també i com ja va passar el 2016 homes blancs de classe treballadora.

En aquestes eleccions, segons es ratificava parlant amb votants en la campanya i en les enquestes a peu d’urna després dels comicis, el descontentament amb la situació de l’economia, l’herència d’alts preus de la inflació i l’encariment de la vivenda, l’atenció mèdica i del cost de la vida han sigut factors fonamentals per a molts a l’hora de votar Trump i no votar Harris. I Biden va reconèixer que "hi ha molta gent que ho està passant malament", però també va defensar que deixa darrere seu "l’economia més forta del món", una afirmació que sustenten les dades macroeconòmiques d’una recuperació després de la pandèmia sense parió entre les economies més avançades.

El demòcrata també va defensar el llegat de polítiques econòmiques que deixa, que va definir d’"històric" i d’una herència que "ha canviat els EUA per bé". "La gran majoria es veurà en els pròxims 10 anys", va dir, apuntant a legislacions com la llei d’infraestructures, que preveu inversions de més d’un bilió de dòlars.

Possibles derogacions

Notícies relacionades

"Ens farà falta molt de temps, però el camí que cal seguir és clar, assumint que el mantinguem", va dir. També va ser una expressió de la seva consciència que, amb l’arribada de Trump al poder i amb els republicans controlant el Senat i segurament la Cambra de Representants, pot ser que algunes de les seves iniciatives acabin sent derogades.

Biden va tancar la intervenció prometent que continuarà treballant els 74 dies que queden fins al traspàs del poder, però també amb un missatge per als que se senten derrotats després d’aquestes eleccions. "En la vida els retrocessos són inevitables, però rendir-se és imperdonable". "Tothom cau, però la mesura del nostre caràcter, com diria el meu pare, és la velocitat amb què ens aixequem", va continuar. "Una derrota no significa que estiguem derrotats".