El retorn triomfal de Trump marca una cimera europea presidida per Orbán
El president hongarès considera arribat el moment d’avançar cap a una "pau ràpida" per a Ucraïna, terme temut pel president Zelenski
El primer ministre hongarès, l’ultranacionalista Viktor Orbán, principal aliat comunitari de Vladímir Putin i representant alhora del trumpisme europeu, va rebre ahir els líders i representants dels 47 països de la Comunitat Política Europea (CPE), en una reunió marcada per la recent victòria del republicà Donald Trump i la necessitat ara imperiosa de buscar noves estratègies en matèria de Defensa i davant Ucraïna.
"Estem davant una situació difícil, complicada i perillosa", va afirmar Orbán en el seu discurs d’obertura. Va al·ludir tant "a la guerra de Rússia contra Ucraïna" com a altres desafiaments, com la immigració, davant la qual el seu govern defensa la línia més dura. Orbán va considerar arribat el moment d’avançar cap a una "pau ràpida" per a Ucraïna, terme temut pel president Volodímir Zelenski, perquè remet a renúncies territorials.
"Aviat hi haurà negociacions i Europa ha d’estar preparada i implicada", va afirmar Orbán, per a qui el primer pas ha de ser un alto el foc. Discutir per endavant els termes o condicions d’aquesta pau no és convenient, va dir, ja que amb això es redueixen les possibilitats d’èxit.
El líder ultranacionalista, reconegut "amic" de Trump, va reconèixer que no havia destapat xampany per celebrar la victòria del seu amic Trump, com havia promès. Però sí que, va dir, va brindar amb vodka a la seva salut. Va insistir així mateix que "cada cop són més els que, dins d’Europa, comparteixen aquesta opinió sobre la recerca de la "pau ràpida". Orbán és l’impulsor del grup parlamentari dels Patriotes per a Europa, en què també hi ha la francesa Marine Le Pen i l’ultradretà austríac Herbert Kickl, el partit del qual va ser la primera força en les passades eleccions. I entre els seus aliats hi ha el neerlandès Geert Wilders, el partit del qual encapçala la coalició de govern.
La reunió de Budapest va evidenciar les diferències respecte a Ucraïna. Mentre França, Alemanya i altres socis de la UE insisteixen en el compromís amb l’ajuda a Kíiv, l’Hongria d’Orbán i els països dominats per la dreta radical prorussa reclamen el final dels subministraments.
El cor fort
Notícies relacionadesZelenski, assistent a la cita, va exhibir la seva capacitat de fer el cor fort. Després d’afirmar que va mantenir una "productiva conversa" dimecres amb Trump, es va mostrar convençut que aquest vol continuar treballant "amb una Europa forta", impulsora de negociacions que no impliquin una pau ràpida ni acceptar "renúncies territorials" per a Kíiv. Trump rebutja mantenir el suport militar a Kíiv, com l’Hongria d’Orbán.
El president francès, Emmanuel Macron, va insistir que Europa assumeixi per fi una autonomia més gran en Defensa. "Tenim molt en comú, però també hem de ser més amos del nostre destí", va apuntar el president del Consell Europeu, Charles Michel. Per les conseqüències de la dana no va assistir a la reunió el president espanyol, Pedro Sánchez.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034