Drama humà
La justícia rebutja de nou el pla migratori de Meloni
El tribunal de Roma invalida la decisió de l’Executiu i trasllada el cas al TJUE
El segon grup de migrants deportats a Albània també tornarà a Itàlia. En un nou revés judicial que pateix el pla migratori de la primera ministra Giorgia Meloni, el tribunal de Roma va invalidar ahir la decisió de l’Executiu transalpí d’enviar set nàufrags més (de vuit d’inicialment seleccionats) als centres d’identificació i expulsió construïts per Itàlia al país balcànic.
Els migrants van arribar divendres a Albània, després de ser rescatats en els dies previs per vaixells de l’Estat italià, però el procediment d’avaluació exprés de les seves sol·licituds d’asil i la seva retenció han quedat "suspesos" fins que es pronunciïn les autoritats europees, van assenyalar els jutges italians. Raó per la qual tots seran tornats a Bríndisi, segons van avançar els mitjans del país.
Es tracta de la segona vegada que Meloni naufraga en el seu intent de guanyar la justícia italiana, cosa que desacredita també el decret llei exprés aprovat el 21 d’octubre, amb el qual el Consell de Ministres va reduir de 22 a 19 la llista dels països que Itàlia considera com a segurs, com a resposta a la primera negativa dels jutges italians del 18 d’octubre. Més encara, de nou els jutges han demanat la intervenció del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) i el seu pronunciament sobre si han de prevaler les normes italianes o les europees. El motiu, segons els jutges italians, és que els criteris per a la designació dels països segurs no els decideixen els països de la UE, sinó la UE. "Ha d’assenyalar-se que els criteris per a la designació d’un Estat com a país d’origen segur estan establerts pel dret de la Unió Europea", va assegurar en una nota el tribunal de Roma firmada per la presidenta de la secció d’immigració, Luciana Sangiovanni.
Fronts oberts
Per aquesta raó, "sense perjudici de les prerrogatives del legislador nacional", els jutges italians "tenen el deure de verificar sempre i de manera concreta –com en qualsevol altre àmbit de l’ordenament jurídic– la correcta aplicació del dret de la UE, que, com és sabut, preval sobre la llei nacional quan és incompatible amb aquesta, tal com també preveu la Constitució italiana", va afegir el tribunal.
La incògnita és ara amb quin ímpetu reaccionarà el Govern de la ultradretana, el qual ja ha insinuat que defensarà les seves raons davant el TJUE i que té diversos fronts oberts amb la justícia italiana. El més greu és el que incumbeix el líder de la Lliga, Matteo Salvini, per haver bloquejat el 2019 un vaixell amb 147 migrants a bord.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça