Dimiteix l’arquebisbe de Canterbury per no actuar en un cas d’abusos
Justin Welby, líder espiritual dels anglicans, renuncia al càrrec després de ser qüestionat pels bisbes per haver amagat el cas quan se’n va assabentar
L’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby –màxim representant de l’Església d’Anglaterra després del rei–, va presentar ahir la dimissió per no actuar degudament davant un cas de maltractament múltiple de menors. La pressió sobre Welby havia anat en augment els últims dies després de la publicació d’un informe independent sobre els actes d’abús i maltractament que John Smyth, un advocat molt vinculat a l’Església, va portar a terme durant dècades contra prop de 130 nens, tant a Anglaterra com en països africans. Uns actes dels quals Welby va tenir coneixement el 2013 i pels quals Smyth, mort el 2018, no va arribar mai a retre comptes davant la justícia.
"L’informe ha fet sortir a la llum la conspiració de silenci mantinguda durant tant temps sobre els atroços abusos de John Smyth. Quan me’n va informar el 2013 i em va dir que s’havia notificat a la policia, vaig creure erròniament que [el cas] tindria una resolució adequada", ha assegurat Welby en l’escrit de dimissió. "És molt clar que he d’assumir la responsabilitat personal i institucional pel llarg i traumatitzant període entre 2013 i 2024", va afegir. L’arquebisbe es va negar d’entrada a renunciar al càrrec, però va acabar cedint per les creixents veus que li exigien l’assumpció de responsabilitats, tant per part de les víctimes com de membres destacats de l’Església.
Smyth, un home carismàtic i respectat, va conèixer les seves víctimes a través d’uns campus d’estiu organitzats per l’organització religiosa Iwerne Trust les dècades de 1970 i 1980. Els maltractaments tenien lloc en un cobert insonoritzat al jardí de casa seva, a Winchester, al sud d’Anglaterra, on Smyth pegava a les víctimes amb una vara per castigar-les pels seus "pecats". S’estima que vuit dels nens van rebre un total de 14.000 fuetades, mentre que dos més van rebre 8.000 cops entre els dos al llarg de tres anys.
Notícies relacionadesClarament un sàdic
Unes agressions que, segons l’informe, descriuen un "règim aberrant i clarament sàdic de motivació sexual". Les víctimes assenyalen que, en molts casos, tant elles com el mateix Smyth estaven totalment o parcialment despullades. "No hi ha cap factor per si sol que sigui suficient per determinar una motivació sexual en els abusos de John Smyth; tot i això, diverses coses en conjunt indiquen que era molt probable que això fos present en les seves pallisses a joves i nens", explica la psicòloga Elly Hanson en l’informe. Entre aquests factors hi ha el fet que la majoria de les víctimes eren homes "atractius" i que tenia una obsessió amb la masturbació per part dels joves.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia