El Govern britànic busca un difícil equilibri entre els EUA i la UE

La ministra d’Economia defensa la firma d’acords comercials per aconseguir l’anhelat creixement econòmic

El Govern britànic busca un difícil equilibri entre  els EUA i la UE

ADAM VAUGHAN / EFE

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Govern laborista del Regne Unit està mirant d’impulsar nous acords de lliure comerç davant les amenaces del president electe dels EUA, Donald Trump, d’imposar més aranzels a les importacions nord-americanes. Un missatge que va traslladar ahir la ministra d’Economia, Rachel Reeves, en el que va ser el seu primer gran discurs davant els principals representants del sector industrial i financer a la City de Londres. L’Executiu britànic vol accelerar el creixement econòmic amb un acostament simultani a la Unió Europea i als EUA en matèria comercial, però la possibilitat d’aconseguir un equilibri entre Brussel·les i Washington es presenta complicada.

Reeves va fer una defensa dels pactes de lliure comerç, especialment amb els principals aliats del Regne Unit, en un moment d’inestabilitat geopolítica. "Els EUA són el nostre destí únic més important en el comerç de serveis financers. Hi ha molt potencial per aprofundir la nostra relació econòmica en àrees com les tecnologies emergents. Estic desitjant treballar amb el president electe Trump i el seu equip per enfortir les nostres relacions en els pròxims anys", va assegurar la ministra.

Una invitació que també va llançar als països de la UE, que en el seu conjunt representen el soci comercial més important de Londres. "No farem marxa enrere en el Brexit, ni tampoc entrarem de nou en el mercat únic ni en la unió duanera, però hem de restablir la nostra relació. Hem de reconèixer que els nostres mercats estan interconnectats i garantir que en l’economia i en els serveis financers el nostre enfocament dona suport al creixement i aporta inversions", va assenyalar Reeves, en la que va ser una nova mostra de la voluntat de reconciliació del Govern laborista amb Brussel·les.

Notícies relacionades

Difícil equilibri

El pretès acostament a la UE podria, no obstant, allunyar el Regne Unit de la nova Administració nord-americana. Unes advertències que ja va llançar l’exambaixador britànic a Washington Kim Darroch: "¿Igualem els aranzels de represàlia de la UE? ¿O busquem un acord bilateral?", va plantejar en un article publicat a The Observer sobre els aranzels que amb tota probabilitat imposarà Trump i les represàlies que prendrà la UE.