El conflicte del Pròxim Orient
HRW denuncia els crims contra la humanitat d’Israel sobre Gaza
El desplaçament forçós d’1,9 milions de gazians obeeix a un pla intencionat
Entre l’octubre del 2023 i l’agost del 2024, l’Exèrcit israelià va publicar un total de 184 ordres d’evacuació
"El nord de Gaza està més bonic que mai; fer volar i arrasar-ho tot és bonic", va celebrar el ministre de Patrimoni d’Israel, Amichai Eliyahu, ja el 2 de novembre de l’any passat. "Una vegada que hàgim acabat, entregarem les terres de Gaza als soldats combatents i als colons que vivien a Gush Katif", els assentaments jueus evacuats el 2005 durant la retirada israeliana de Gaza, va afegir. Després de més d’un any de desplaçaments forçats, massacres i devastació, Human Rights Watch (HRW) assenyala en el seu últim informe els crims contra la humanitat comesos per Israel a la Franja de Gaza.
"Israel, en efecte, està cometent crims contra la humanitat i, en algunes àrees de Gaza, neteja ètnica", va dir ahir Ahmed Benchemsi, director de defensa i comunicacions de la divisió de l’Orient Mitjà i el Nord de l’Àfrica de HRW. "Els crims contra la humanitat són una categoria específica de la llei internacional que només es poden demostrar després d’una investigació, una anàlisi jurídica i una investigació minucioses", va afegir en roda de premsa prèvia a la publicació de l’informe.
Al llarg de 154 pàgines, la investigació Desesperançats, famolencs i assetjats: el desplaçament forçat de palestins a Gaza per part d’Israel posa de manifest les diferents maneres en què les autoritats hebrees han comès crims de guerra i contra la humanitat a través del desplaçament forçós de més del 90% de la població gaziana.
L’últim recurs
Entre l’octubre del 2023 i l’agost del 2024, l’Exèrcit israelià va publicar un total de 184 ordres d’evacuació. Aquests missatges breus, amb, sovint, mapes inexactes, han forçat 1,9 milions de palestins a Gaza a abandonar casa seva o altres llocs on s’estaven refugiant. Gairebé tots ells ho han hagut de fer múltiples vegades. "Com a potència ocupant, Israel té el dret i el deure d’ordenar l’evacuació de la població ocupada per la seva seguretat, però, perquè estigui justificada, ha de demostrar que el desplaçament de la població civil és l’últim recurs", explica Nadia Hardman, investigadora sobre drets de refugiats i migrants de HRW i una de les autores de l’informe que recull els fets dels primers 11 mesos de guerra.
Notícies relacionadesAl llarg d’aquest brutal any, Israel ha afirmat que el desplaçament de gairebé tota la població de Gaza s’ha justificat per la seguretat de la població i per raons militars imperatives, ja que afirma que els grups armats palestins estan combatent entre la població civil. "Hem comprovat que aquestes afirmacions són en gran manera falses", denuncia Hardman. "Israel de vegades ha traslladat persones a zones que eren més segures que les zones de les quals se’ls havia ordenat que marxessin per després bombardejar de manera constant les rutes d’evacuació i les zones segures designades pel mateix Exèrcit israelià", afegeix la investigadora. "HRW ha reunit proves que els funcionaris israelians estan cometent el crim de guerra de trasllat forçós, una greu violació de les convencions de Ginebra i un crim segons l’Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional, assenyala l’informe.
Més enllà de la violència imposada per les bombes i l’artilleria israeliana, hi ha un altre tipus de violència que les autoritats israelianes han aconseguit perfeccionar a Gaza. "He ordenat el setge total a Gaza; sense electricitat, sense aliments, sense gas", va anunciar el que aleshores era ministre de Defensa, Yoav Gallant, el 9 d’octubre del 2023, imposant una política de bloqueig de l’entrada d’ajuda humanitària que dura actualment.