Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna revela llistes de periodistes que difonen propaganda russa a Europa

Una investigació del Govern ucraïnès treu a la llum xarxes de politòlegs, ‘youtubers’ i informadors d’Espanya i altres països que viatgen al Donbàs i propaguen narratives del Kremlin

Segons Reporters Sense Fronteres, «no són periodistes, sinó propagandistes amb esquemes opacs»

Ucraïna revela llistes de periodistes que difonen propaganda russa a Europa
3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Rússia intenta crear una xarxa de periodistes, politòlegs i youtubers que amplifiquin la narrativa del Kremlin en tots els idiomes. Un d’aquests programes es diu Periodistes estrangers per Rússia i està avalat per polítics russos i promocionat pel mitjà Vashi Novosti, segons un document confidencial elaborat pel Govern ucraïnès i al qual ha tingut accés en exclusiva El Periódico de España, diari del grup Prensa Ibérica. En ell consten els noms de 18 persones d’Espanya, França, Itàlia i els Estats Units, entre altres països.

Els contacten des de Moscou i els porten en viatges organitzats a les regions ucraïneses ocupades per Rússia al Donbàs, a Kherson i a Zaporíjia. Viatgen per «observar» els referèndums il·legals en les autoproclamades repúbliques de Luhansk i Donetsk. Als seus països d’origen promouen les narratives russes sobre la invasió d’Ucraïna als seus canals de YouTube i Telegram i en mitjans de comunicació russos com RT i Sputnik en espanyol, anglès i francès. En alguns casos difonen notícies falses (que ja s’ha comprovat que ho són) que transmeten desinformació favorable al Govern de Putin.

El programa ha organitzat almenys dos viatges de grups de periodistes estrangers al Donbàs, un al novembre del 2023 i un altre al gener del 2024. A través de les fotos publicades, els ucraïnesos van iniciar una investigació sobre els assistents i les seves activitats.

L’únic espanyol de la llista és Enrique Javier Refoyo Acedo, «analista polític, traductor i membre del think tank rus Katehon». Visita de manera regular els territoris ocupats d’Ucraïna, segons el document confidencial. El Govern ucraïnès el descriu com «un activista espanyol» que «promou la propaganda russa al seu canal de YouTube i de Telegram i que apareix regularment a RT».

Aquest mitjà s’ha posat en contacte per telèfon amb Refoyo per obtenir la seva versió, però ha penjat després de la identificació del periodista i l’ha bloquejat a les xarxes socials. A internet hi ha poca informació sobre el seu ofici. Google adverteix que seus continguts han sigut esborrats en exercici de la llei de dret a l’oblit, que permet als ciutadans reclamar que esborrin registres sobre la seva vida que els perjudiquen.

Refoyo manté un canal de geopolítica de YouTube a través dels quals expressa les seves posicions prorusses i parla d’altres conflictes internacionals. Ha presentat una tesi a la Universitat San Pablo CEU, ha escrit un llibre per a l’editorial argentina Biblos, on apareix com a «politòleg de la Universitat de Salamanca», i escriu a la pàgina russa GeopolítiKa.ru. Allà ha publicat entrevistes amb l’ex primer ministre de l’autoproclamada República Popular de Donetsk.

Llista negra

El document no els acusa de cap delicte ni concreta si reben finançament directe des de Rússia. Exposa el que considera activitats propagandístiques dels implicats i nega que es tracti d’una llista negra de periodistes que estan fent ús de la llibertat d’expressió o d’activitats informatives sobre la visió russa del conflicte. «Veiem una repetició constant de les narratives russes. No es tracta de simple llibertat d’expressió quan només s’exhibeix la versió d’un bàndol i es parla sempre en la mateixa direcció», opinen els responsables del document.

Des de l’associació Reporters Sense Fronteres (RSF) apunten a la mateixa idea. L’organització realitza el seu propi seguiment d’altres «periodistes propagandistes» del Kremlin i l’emmarquen en una pràctica deliberada i organitzada. «Rússia ha estat desenvolupant aquesta estratègia des del 2010», afirma Jeanne Cavelier, responsable del buró per a Europa i Àsia central de RSF. «Els indicis que no són periodistes, sinó propagandistes, és que no utilitzen criteris professionals periodístics. Formen part d’esquemes opacs, com també opac és el seu finançament, i només donen la versió del Kremlin».

Notícies relacionades

Alguns dels 18 de la llista ucraïnesa són personatges molt coneguts als seus països d’origen i han rebut l’atenció dels mitjans locals. A França, Laurent Briard, un dels exposats, «ha vist com li han bloquejat els seus comptes i ha sigut qualificat d’agent de Putin», assegura l’informe, per haver propagat presumptes tortures ucraïneses al Donbàs.

Tots ells s’expressen a través de mitjans digitals, televisió i ràdio, i defensen que estan donant la versió que mai s’incorpora en els mitjans tradicionals. Segons el Govern de Kíiv, per contra, aquest grup forma part d’una xarxa perillosa i de la qual s’ha d’alertar les societats d’origen. Els autors de la investigació ucraïnesa asseguren que estan compartint les seves informacions amb diferents organitzacions estatals i serveis especials. El seu objectiu és que els ciutadans europeus sàpiguen qui els està transmetent segons quina informació.