¿Fanfarroneria de Putin o risc real d’escalada?

Putin va canviar ahir les regles del joc de la guerra nuclear. Ara Rússia ja pot atacar amb armes atòmiques un país que no en té però que és recolzat per un que sí que en disposa. La guerra psicològica puja de to.

¿Fanfarroneria de Putin o risc real d’escalada?
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Cada vegada que Occident fa un pas endavant en el suport militar a Ucraïna, Rússia respon elevant la retòrica nuclear. Va passar el 27 de febrer del 2022, tres dies després que comencés la invasió a gran escala. Vladímir Putin va ordenar al seu Estat Major posar en "alerta màxima" el sistema de míssils nuclears russos. Les fotos de la trobada i el missatge es van publicitar enormement. El Kremlin advertia així els aliats de Kíiv que estava disposat a tot per conquerir el país. Va tornar a passar el 13 de març d’aquest any. El dirigent rus va dir públicament que Moscou "està preparat des del punt de vista tècnic" per a una guerra atòmica. Ahir, Putin va ratificar un decret amb canvis en la doctrina nuclear de Moscou. Amplia el tipus d’amenaces davant les quals Rússia podria respondre amb aquest tipus d’armament. Ara se’n permet l’ús davant armes hipersòniques no nuclears, drons i míssils balístics i de creuer, sempre que suposin una amenaça per a Rússia. Fins i tot si els porten a terme països no nuclears, com Ucraïna, però que estiguin avalats per una potència atòmica.

Guerra psicològica

"Des que va començar la guerra, el Kremlin llança de tant en tant aquesta guerra psicològica destinada a atemorir parlant d’armament nuclear", diu a aquest diari Mira Milosevich, investigadora principal del Reial Institut. L’anunci es fa just després que es conegués que els EUA permetran a Ucraïna utilitzar els míssils de llarg abast ATACMS per atacar Rússia al seu territori, en determinades circumstàncies. Però el canvi en la doctrina nuclear no és conseqüència directa d’aquest moviment de Washington. La modificació de la doctrina es va llançar fa dos mesos, arran de la invasió per sorpresa d’Ucraïna de part de la regió russa de Kursk. "Per primera vegada des que existeixen armes nuclears, un Estat que no en té va envair territori d’un altre que sí que en té. La dissuasió nuclear russa no va funcionar", apunta Milosevich. "Moscou no va respondre com una potència nuclear, i els falcons dins de Rússia, els nacionalistes més radicals, van començar a pressionar Putin perquè canviés aquesta doctrina nuclear".

Notícies relacionades

Moscou va minimitzar el problema de Kursk, malgrat que suposava la primera invasió del país des de la Segona Guerra Mundial. Segons el relat del Kremlin per a consum nacional, Ucraïna està perdent la guerra i pretenia demostrar als seus aliats que segueix en la batalla.

La doctrina nuclear històrica de la Federació Russa es basa en quatre punts. Tres consideren els escenaris en els quals és atacada per una altra potència nuclear, com els EUA. El quart punt diu que es pot utilitzar armament nuclear si la mateixa existència de l’Estat està en perill i Rússia no disposa de suficient armament convencional per evitar aquest risc. Des d’ahir, ja pot atacar un país no nuclear (Ucraïna) recolzat per un altre que sí que ho és (els EUA).