El Papa i Israel porten les seves relacions al pitjor nivell en anys

Les paraules de Francesc a favor d’investigar el possible "genocidi" a Gaza desencadenen l’última disputa diplomàtica

La tensió a la Santa Seu creix pels bombardejos de zones habitades per cristians al Líban

El Papa i Israel porten les seves relacions al pitjor nivell en anys
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La resposta era esperable, però tot i així el Papa va optar per donar el cop sobre el tauler. En un moment en què les bombes israelianes també cauen sobre zones on els cristians són majoria al Líban, la decisió de Francesc de sol·licitar que s’investigui a fons el possible "genocidi" que Israel està cometent a Gaza ha provocat una altra incendiària reacció contra ell de gran part del món jueu i de les autoritats israelianes, reflex d’una relació que travessa un dels seus pitjors moments en diverses dècades.

"El que està passant a Gaza, que alguns experts consideren que té les característiques d’un genocidi, hauria de ser investigat amb atenció", va afirmar el Papa en un llibre, del que es van difondre alguns fragments aquest cap de setmana i que sortirà a la venda dimarts. "Qualsevol intent de definir aquesta autodefensa amb un altre nom significa aïllar l’Estat jueu", va respondre l’ambaixada israeliana davant la Santa Seu.

"El 7 d’octubre es va produir una massacre genocida de ciutadans israelians i des d’aleshores Israel ha exercit el seu dret d’autodefensa", va afegir la legació diplomàtica. Unes paraules dures però no tan sorprenents com les de sectors del món hebreu considerats progressistes i que en el passat també han criticat el Govern de Benjamin Netanyahu.

Com Edith Bruck, supervivent de l’Holocaust. "El Papa s’ha equivocat. El genocidi és una altra cosa […] Es perillós que el Papa utilitzi la paraula genocidi amb massa facilitat", va dir Bruck en una entrevista concedida al diari italià Il Corriere della Sera. "És molt desafortunat que el Papa faci una crida a investigar l’acusació de genocidi contra Israel. No només és falsa, sinó que també és profundament dolorosa per al poble jueu", va comentar el centrista American Jewish Committee (AJC).

El Papa i diversos representants de l’Església catòlica porten temps en hores baixes amb les autoritats israelianes, cosa que també està afectant la relació amb el món jueu. Ja abans de l’última guerra, l’influent patriarca llatí Pierbattista Pizzaballa denunciava els nombrosos incidents contra els cristians a Israel. I el portaveu del Consell d’Esglésies Catòliques de Jerusalem, Wadie Abu Nasser, va arribar a relatar episodis de colons que escopien a fidels cristians. L’Església catòlica també ha expressat aquestes crítiques a través de diversos intel·lectuals. El maig passat, per exemple, al diari vaticà L’Osservatore Romano va aparèixer un llarg i complex assaig del jesuïta David Neuhaus. En el seu article, Neuhaus insistia en el fet que criticar el sionisme no equival necessàriament a antisemitisme. Un text que el llavors ambaixador israelià, Raphael Schultz, va rebutjar per tractar, segons ell, els palestins només com a víctimes.

Violar el dret internacional

Notícies relacionades

Amb la invasió israeliana del Líban i els bombardejos de zones habitades predominantment per cristians, la tensió ha crescut. Tot i que tampoc és la primera vegada que el Papa suggereix que Israel podria estar cometent crims de guerra a Palestina. Ja el gener d’aquest any, en un discurs en què va citar Ucraïna i Gaza, havia advertit que "atacar civils" és "una violació greu del dret internacional humanitari".

"Deplorables". Així va qualificar per la seva banda l’ambaixada d’Israel davant la Santa Seu algunes declaracions del secretari d’Estat vaticà, Pietro Parolin. La resposta militar d’Israel a Gaza als atacs de Hamàs al seu territori el 7 d’octubre passat és "no proporcionada" i està provocant una "carnisseria", va dir.

Temes:

Gaza Israel