Ucraïna llança míssils de llarg abast britànics contra Rússia

Ucraïna llança míssils de llarg abast britànics contra Rússia

Ucraïna llança míssils de llarg abast britànics contra Rússia

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Ucraïna va disparar ahir contra terra rus el primer míssil Storm Shadow dels entregats pel Regne Unit, fins ara destinats només als combats a les zones ucraïneses temporalment ocupades per Rússia, segons fonts del Govern al mitjà britànic Sky News. La notícia es va produir el mateix dia en què es va saber que l’Administració sortint de Joe Biden als EUA també ha aprovat enviar mines antipersones a les Forces Armades ucraïneses perquè lluitin contra l’Exèrcit invasor rus, que ara avança a peu en lloc de fer-ho en vehicles blindats.

"Si envies una gran quantitat de mines antipersones pot ser un canvi rellevant", explica Willy Pulido, analista d’estratègia militar i autor a Revista Ejércitos. "Els russos utilitzen tàctiques d’infiltració en què envien infanteria lleugera dispersa, no barrejades per evitar baixes, sempre després d’haver aplanat el terreny amb artilleria", afirma.

Llum verda de Biden

Notícies relacionades

Els dos moviments representen un pas més en aquesta escalada dels últims mesos. Primer, a l’estiu, Ucraïna va envair territori rus a la regió de Kursk. Com a represàlia, Moscou va reclutar uns 12.000 soldats nord-coreans, fet que va internacionalitzar el conflicte. Ara, poc després de la victòria de Donald Trump en les eleccions nord-americanes, Biden ha donat permís a Ucraïna per utilitzar els míssils de llarg abast ATACMS contra Rússia, una cosa a la qual fins ara s’havia negat.

Rússia hi va respondre flexibilitzant l’ús d’armes nuclears, que ara podrà llançar contra països no nuclears (com Ucraïna) en represàlia d’atacs convencionals no atòmics (com els míssils llançats avui) sempre que el país atacant estigui avalat per una potència nuclear (com els Estats Units). Els Storm Shadow tenen un abast d’aproximadament 300 quilòmetres i normalment es llancen des d’avions.