Els governs del G7 no es comprometen a detenir Netanyahu

Los líderes del G7 miran al cielo durante una exhibición de paracaidistas en Borgo Egnazia.

Los líderes del G7 miran al cielo durante una exhibición de paracaidistas en Borgo Egnazia. / LUDOVIC MARIN / AFP

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Un dels grans elefants a l’habitació va ser, des del principi, l’ordre d’arrest per crims de guerra del Tribunal Penal Internacional (CPI) contra el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu. Diversos països del G7, reunits a Itàlia en una cimera de ministres d’Afers Exteriors, havien arribat a la trobada titubejants en la seva postura sobre el tema. Finalment, el grup va optar per un rocambolesc exercici lingüístic a l’afirmar que cada país respectarà les "seves obligacions" internacionals, però sense aclarir si això comportarà executar la detenció en cas que l’israelià viatgi als seus països.

"En l’exercici del seu dret a la defensa, Israel, en tot cas, ha de respectar plenament les obligacions del dret internacional, inclòs el dret internacional humanitari", van escriure en la declaració final de la cimera.

Notícies relacionades

Antonio Tajani, ministre d’Exteriors italià i amfitrió de la reunió, va diluir encara més el contingut del text en la roda de premsa final. Preguntat en quatre ocasions sobre l’ambigu missatge del paràgraf del document final, va evitar donar una resposta clara. "Nosaltres respectarem el que diu el dret. Però cal entendre exactament si aquestes decisions s’apliquen també als caps d’Estat i de Govern, ja que hi ha molts dubtes jurídics... A més, Israel no és un país signatari [de l’Estatut de Roma, que va establir el CPI], i Netanyahu mai viatjarà a un país on pugui ser arrestat", va afirmar el polític italià.

"¿I si viatja a un país signatari, seria arrestat?", li van insistir. "¿Es pot arrestar un cap de Govern? No és realista [...] Sol va passar amb Sèrbia, però van ser els mateixos serbis els que van entregar [l’expresident serbi, Slobodan] Milosevic al Tribunal [Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia]. […] ¿Hi ha immunitat o no n’hi ha? És la primera pregunta que ha de trobar una resposta", va continuar Tajani, visiblement nerviós.

Temes:

Govern Israel Roma