Relacions bilaterals

La Xina i els EUA intercanvien presoners acusats d’espionatge

L’entrega de tres ciutadans per cada país suposa una de les últimes victòries diplomàtiques de Biden com a president

La Xina i els EUA intercanvien presoners acusats d’espionatge
1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Va faltar el pont i els homes fumant amb gavardina en els dos extrems. La Xina i els Estats Units han acordat un intercanvi de presumptes espies amb aroma de guerra freda. Són tres per bàndol, reclamats pels seus governs com a innocents, i que han arribat o ho faran ben aviat a les seves llars. L’entrega mútua va arribar ahir després de mesos d’intenses negociacions i tot just unes setmanes abans de la jubilació de Joe Biden.

Notícies relacionades

Washington i Pequín van reaccionar amb rebombori. "Aviat tornaran a casa i es reuniran amb els seus familiars per primera vegada en anys", assegurava el comunicat del Consell de Seguretat Nacional nord-americà. El secretari d’Estat, Antony Blinken, concretava que gaudeixen de bona salut i arribaran a temps per al Dia d’Acció de Gràcies. Els tres nord-americans són els últims de la llista d’"injustament detinguts" a la Xina que maneja Washington tot i que altres famílies reclamen la mateixa condició.

Amb més pompa, però igual qualificació, s’expressava Pequín. "Gràcies als incansables esforços del Govern xinès, els tres ciutadans xinesos injustament detinguts pels Estats Units han tornat sans i estalvis a casa", deia la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Mao Ning, en roda de premsa. La Xina, continuava, sempre s’ha oposat a la "repressió i persecució" dels seus ciutadans per "motius polítics". A les dues superpotències se les suposa febrilment atrafegades a escrutar-se i amb nombrosos actius a sòl rival.