Crisi política

França, al límit del col·lapse

L’aprovació per part de l’Assemblea Nacional d’una de les dues mocions de censura anunciades representaria una situació que no s’ha vist des de la caiguda de l’Executiu de Pompidou el 1962.

França, al límit del col·lapse
2
Es llegeix en minuts

No han passat ni tres mesos i tot apunta que França torna de nou a la casella de sortida. Sense Govern i sense pressupostos, el president Emmanuel Macron haurà de trobar la fórmula per formar un altre Executiu si aquesta setmana l’Assemblea Nacional vota a favor de les mocions de censura presentades per l’esquerra i l’extrema dreta.

"Censurar aquest Govern és, lamentablement, l’única manera que ens dona la Constitució de protegir els francesos d’un pressupost perillós, injust i punitiu", va declarar la dirigent d’Agrupació Nacional (RN), Marine Le Pen, ahir. Perquè la moció de censura contra l’Executiu de Michel Barnier sigui aprovada, es necessiten 288 vots; si la coalició d’esquerres reunida al Nou Front Popular (NFP) vota en bloc la moció i RN la recolza, se superarien els 300 vots.

El debat de les dues mocions se celebrarà demà a partir de les quatre de la tarda. Al finalitzar les intervencions es votarà primer la de l’NFP, al ser el grup amb més diputats de la Cambra baixa, i, si tira endavant, la d’RN ja no farà falta que es voti. Aquests són els dos possibles escenaris que es plantegen a partir d’ara:

Un nou Govern al desembre. Si el president aconsegueix formar Govern en temps rècord, haurà de presentar un nou text dels pressupostos del 2025 en les següents setmanes, i el Parlament tindria 70 dies per examinar-lo. Aquests primers passos no es produirien abans del 2025 i, davant la necessitat d’uns nous comptes per la delicada situació econòmica que travessa França, l’Executiu podria utilitzar el comodí de l’article 45, que li permetria disposar d’una llei especial per reconduir els pressupostos del 2024 i aplicar-los al més aviat possible.

Però aquest comodí també pot ser rebutjat per l’Assemblea Nacional i, en aquest cas, França entraria en un profund bloqueig polític, ja que Macron no pot convocar eleccions legislatives fins al juliol del 2025.

Notícies relacionades

França ingovernable. Els francesos demanen estabilitat. Després de mesos d’incertesa política, el país comença a ressentir-se’n. El pitjor escenari que podria sorgir és que Macron no aconseguís formar un nou Govern. En aquest cas, el president podria nomenar un Govern tècnic que treballi en els assumptes bàsics de l’Estat fins al juliol del 2025, data en la qual es podrien convocar les eleccions. Aquest Executiu no podria aprovar lleis ni pressupostos, però sí allargar els del 2024.

Si l’Assemblea Nacional rebutja aquest recurs, el país s’instal·laria en un profund bloqueig polític. Macron, en última instància, podria recórrer a un altre comodí de la Constitució: l’article 16, que li permetria aprovar mesures pressupostàries sense consultar el Parlament.