Notre-Dame reneix davant una França convulsa
Mandataris d’arreu del món es reuneixen avui a París per inaugurar el temple reconstruït / L’espectacle de reobertura comptarà, entre altres, amb la participació de Lang Lang, Pharrell Williams i Gustavo Dudamel
Eren gairebé les set de la tarda del 15 d’abril del 2019. Comencen a sonar les alarmes a l’oficina i l’Olga, una espanyola a París, rep un missatge pel xat de l’empresa. "S’està produint un incendi a Notre-Dame. No hi ha més informació però, per seguretat, us demanem que marxeu tots a casa i eviteu el transport públic". Les hores posteriors a aquest anunci les coneix gairebé tothom. Probablement va ser un dels incendis més seguits virtualment dels últims anys. Milers d’usuaris connectats a les pantalles, seguint minut a minut l’incendi d’una de les catedrals més importants del món: Notre-Dame de París.
Als seus peus, desenes de persones s’amuntegaven davant el perímetre de seguretat resant perquè els gairebé 500 bombers que treballaven en l’extinció poguessin apagar les flames al més aviat possible. Cinc anys després, el motiu de l’incendi continua sent una de les grans incògnites que alimenta tota mena de teories: un sistema elèctric defectuós que va saltar durant unes obres que s’estaven realitzant, un foc accidental durant els esmentats treballs o un sabotatge a la religió cristiana. En qualsevol cas, l’incendi va demostrar que el sistema de seguretat d’aquell moment era insuficient. En tan sols uns minuts, el foc es va propagar ràpidament pel sostre, compost per bigues de fusta centenàries que es van esfondrar i van fer malbé una part de l’altar i la famosa agulla que presidia Notre-Dame. Després de l’incendi, el president Emmanuel Macron va prometre als francesos que recuperaria el monument en temps rècord, i així va ser. També gràcies a les donacions, que van arribar a ser, en únicament 24 hores, de més de 600 milions d’euros.
Cinc anys després, la catedral de Notre-Dame tornarà a obrir les portes avui amb aires renovats. Com fa quatre mesos pels Jocs Olímpics, París tornarà a vestir-se de gala durant diversos dies per celebrar aquesta obertura davant els ulls de caps d’Estat i de Govern i de milers de persones. Fins i tot Donald Trump s’ha afegit a una festa de la qual, en canvi, es va desentendre el papa Francesc. I també, com en la cita olímpica, els fastos coincidiran amb una inestabilitat política convertida aquesta setmana en convulsió després de la caiguda del Govern de Michel Barnier, el més curt de la Cinquena República.
Com era i com és
Notre-Dame és una de les catedrals més icòniques del món amb més de 800 anys d’antiguitat. Tot i que l’edifici ha passat per importants transformacions al llarg de la seva història. Construïda entre XII i XIV sota un estil gòtic francès, destaquen els seus impressionants vitralls i els arcs en punta.
A la façana occidental hi ha representades escenes bíbliques amb diferents escultures i una imponent rosassa central. Un dels elements principals que es va convertir en tot un símbol de la catedral és la seva agulla, dissenyada per Eugène Viollet-le-Duc al segle XIX. La flèche va ser destruïda durant l’incendi del 2019, juntament amb el sostre de fusta, conegut com "el bosc", ja que es va utilitzar una gran quantitat d’arbres per a la seva construcció.
Tot i que l’estructura i la façana no es van veure afectades, la catedral va quedar molt feta malbé després de l’incendi del 2019 i va necessitar setmanes d’estudis per analitzar la gravetat dels danys, i més de 1.000 treballadors i artesans que han treballat en les obres de rehabilitació durant aquests cinc anys. Res ha quedat en l’oblit durant la restauració: rehabilitar les pedres i marbres, reconstruir els frescos, netejar meticulosament l’ òrgan, afectat pel fum de l’incendi, i fins i tot les campanes van ser traslladades a la farga de Normandia per ser restaurades. El mateix lloc que les va veure néixer fa centenars d’anys.
L’agulla, un dels elements més afectats a causa de l’incendi, ha sigut reconstruïda seguint el disseny de Viollet-le-Duc, utilitzant roure per a l’estructura i plom per al revestiment. Per al sostre de fusta s’ha utilitzat una tècnica més moderna, amb una recreació que evitarà riscos en cas de futurs desastres. Des d’un primer moment, les institucions van deixar clar que els treballs de restauració tindrien per objectiu tornar a Notre-Dame la seva essència respectant el seu disseny original, però utilitzant tècniques modernes que milloressin la seva resistència. D’allà que s’hagin instal·lat sistemes elèctrics més segurs i un sistema de seguretat contra incendis i inundacions.
En aquests cinc anys els treballs només s’han aturat una vegada, durant el covid-19. Un retard de diverses setmanes que va impedir a Macron complir el seu somni d’inaugurar la catedral per als Jocs Olímpics. Ara el Ministeri de Cultura debat si començar a cobrar entrada, com fan altres monuments similars. La proposta va generar una gran polèmica i finalment la idea va quedar aparcada.
Cerimònia d’obertura
Notícies relacionadesAvui, Notre-Dame de París obre les portes al públic. Ho farà sota un gran dispositiu de seguretat similar al que es va aplicar durant els Jocs Olímpics, davant l’atenta mirada d’una multitud de caps d’Estat i representants de la cultura. En realitat, els esdeveniments d’inauguració duraran diversos dies, però el principal serà avui, quan l’arquebisbe de París, Laurent Ulrich, presidirà la cerimònia de reobertura, que inclourà el despertar del gran òrgan de la catedral, seguit d’un espectacular concert de música pop, rock i clàssica.
Es preveu la participació de superestrelles com Pharrell Williams i Angélique Kidjo, i artistes del món de l’òpera de la talla de Nadine Sierra, Pretty Yende i Benjamin Bernheim, a més dels pianistes Lang Lang i Khatia Buniatishvili, l’organista Olivier Latry, els violinistes Renaud Capuçon i Daniel Lozakovich i el violoncel·lista Jo-Jo Ma. L’encarregat de dirigir la filharmònica de Radio France serà Gustavo Dudamel. Els artistes actuaran a l’interior de Notre-Dame i el acompanyarà un impressionant espectacle de llums des de l’exterior. Promet ser l’esdeveniment cultural més important dels últims anys.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034