La dreta i els ultres alemanys porten el conflicte sirià a la campanya
Els radicals exigeixen tancar les fronteres i els conservadors plantegen incentius perquè els asilats tornin al seu país
"Les nostres fronteres estan tancades. No admetem ningú més": aquest és el missatge que ha d’enviar el pròxim Govern alemany, segons la candidata de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), Alice Weidel. "La prioritat és impedir noves marees d’asilats a Alemanya després de la caiguda de Bashar al-Assad", afegeix Tino Chrupalla, el seu company de presidència bicèfala de l’AfD, segon partit en intenció de vot en les eleccions generals previstes per al 23 de febrer. "Cal fer-los una oferta: posar a la seva disposició vols xàrter i donar 1.000 euros als que vulguin tornar", considera Jens Spahn, vicepresident al Parlament del bloc conservador de Friedrich Merz, líder en els sondejos per als pròxims comicis.
Mentre la dreta planteja incentius al retorn per al gairebé milió de sirians acollits a Alemanya des del 2011 o, en el cas de l’AfD, negar el dret a l’asil a nous sol·licitants, l’Executiu clama per la cautela. La caiguda d’Assad és "una bona notícia", van coincidir el canceller socialdemòcrata Olaf Scholz i la ministra d’Exteriors, la verda Annalena Baerbock. Però la situació és "volàtil", segons els seus portaveus. Cal esperar a veure com evoluciona Síria, si es respecten els drets de les minories, en especial la kurda i l’alauita, afegeixen fonts de Cancelleria i d’Exteriors.
Sol·licituds d’asil pendents
Notícies relacionadesDe moment, l’Oficina Federal per a la Migració i els Refugiats (BAMF), dependent del Ministeri de l’Interior, no adoptarà decisions sobre les sol·licituds d’asil pendents de resolució. És a dir, es donarà prioritat a les peticions de refugiats d’altres procedències, cosa que administrativament significa "rebaixar la seva prioritat". A la pràctica, suposa col·locar els seus expedients per sota dels de la resta de sol·licitants, va explicar a aquest diari una portaveu d’Interior.
En espera de tramitació hi ha unes 47.000 sol·licituds. En total viuen a Alemanya uns 975.000 ciutadans d’origen sirià, el col·lectiu més gran entre els 3,5 milions de residents arribats com a sol·licitants d’asil –els superen els ucraïnesos, amb un milió i mig, però exempts d’aquest tràmit–. Entre el gairebé milió de sirians, uns 325.000 van aconseguir l’estatus de refugiat i a 330.000 més se’ls reconeix la protecció subsidiària. La resta estan sota diferents règims, inclosos els que haurien d’haver abandonat Alemanya, però segueixen al país en condició de tolerats. El Govern de Scholz, en minoria després de col·lapsar el tripartit, no vol precipitar decisions. "La situació és de tot menys estable", segons el departament de Baerbock.
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Un gran emprenedor Mor el fundador de Mango, Isak Andic, en un accident de muntanya
- L’accident va tenir lloc entre les coves del Salnitre i Montserrat
- Entitats demandaran BCN si deixa els patis sense límit acústic
- URBANISME Polèmica a l’Hospitalet per una revisió de la superfície cadastral
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Trenquem el tabú: Nadal i la salut mental
- Nou epé El gir estratègic de Miki Núñez
- Cine "França i Europa encara són colonialistes"
- Cremar després de llegir Literatura d’interiors i arbres de Nadal