El Regne Unit retallarà la despesa, però nega una tornada a l’austeritat

La ministra de Finances assenyala que vol aconseguir més eficiència en la gestió dels pressupostos dels ministeris

El Regne Unit retallarà la despesa, però nega una tornada a l’austeritat
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Govern laborista del Regne Unit continua entossudit en el seu objectiu de quadrar els comptes públics al més aviat possible per fer confiança als inversors i accelerar el creixement econòmic. La ministra de Finances, Rachel Reeves, va anunciar ahir els seus plans per aconseguir més eficiència en la gestió dels pressupostos dels ministeris, retallant despeses que no formin part de la llista de prioritats fixades pel primer ministre, Keir Starmer. Reeves va prometre combatre el desaprofitament de recursos amb "puny de ferro" i va insistir que l’objectiu és retallar la despesa pressupostària en un 5% en aquesta legislatura. Alguna cosa que, assegura, no suposarà una tornada a les polítiques d’austeritat.

"Pla de canvi"

Notícies relacionades

"Reorganitzant totalment la manera com el Govern gasta els diners, podrem portar a terme el nostre pla de canvi i centrar-nos en el que importa als treballadors", va assegurar Reeves, que va tornar a carregar contra el Partit Conservador per la seva gestió econòmica durant la seva etapa al poder, que va deixar un forat de 22.000 milions de lliures en els comptes públics (26.000 milions d’euros), segons l’actual Executiu. "El Govern anterior va permetre que milions de lliures dels diners dels contribuents es malgastessin en projectes d’escassa rendibilitat. No ho tolerarem. Vaig dir que controlaria amb mà de ferro les finances públiques i això significa puny de ferro contra el malbaratament", va afegir la ministra. El pla del Govern és publicar una avaluació el juny de l’any vinent, en la qual hauran de constar les retallades recomanades pels diferents ministeris fins al final de la legislatura, el 2029. El Ministeri de Finances ha demanat a la resta de departaments que justifiquin "punt per punt" les despeses que consideren indispensables, entre les quals les que contribueixin a la reducció de les llistes d’espera en la sanitat pública, la construcció d’habitatge i els objectius de neutralitat d’emissions de carboni, i que aturin aquells que "no es considerin prioritaris" per arribar a les metes fixades per Starmer la setmana passada.

L’avaluació anunciada pel Govern comptarà amb la col·laboració d’experts del sector privat, entre ells, ex alts càrrecs d’entitats financeres com Lloyd’s Banking Group i Barclays Bank, així com analistes de centres de pensament o del món acadèmic. "No tinc cap dubte que podem trobar estalvis d’eficiència dins de la despesa pública del 5% i estic decidida a fer-ho. És a través de la recerca d’aquests estalvis d’eficiència que tindrem els diners per gastar en les prioritats del poble britànic", va assegurar Reeves.