Crisi al Pròxim Orient

La UE veu prematur iniciar el retorn de refugiats sirians

Els ministres d’Interior dels Vint-i-set per ara només es plantegen impulsar els "retorns voluntaris" al país àrab

Després de la caiguda d’Al-Assad, països com Alemanya, Grècia, Àustria i Suècia van parar les sol·licituds d’asil en curs

La UE veu prematur iniciar el retorn de refugiats sirians
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos

Gairebé 10 anys després de la crisi d’acollida que va portar la Unió Europea (UE) al límit, la caiguda del règim de Bashar al-Assad obre una nova etapa per a Síria, i també per als milers de refugiats que van fugir a Europa per l’esclat de la guerra. La Comissió, però, creu que és aviat per parlar de retorns forçats. "De moment, diria que els retorns forçats no són possibles", va dir ahir Magnus Brunner, el comissari europeu d’Interior i Migració, després de la seva primera reunió de ministres en el càrrec. "És important que seguim el consell de l’ACNUR [Alt Comissariat de l’ONU per als Refugiats]". Brunner va assegurar que la Comissió segueix de prop la situació en el terreny, particularment a les fronteres.

Els ministres d’Interior de la UE van discutir la qüestió durant un dinar de feina a Brussel·les. Segons fonts diplomàtiques, el missatge principal és de precaució. Cal seguir de prop l’evolució de la situació al país, valorar-la i, sobretot, no prendre decisions precipitades sobre els retorns. Una visió que comparteixen la majoria de països i també la Comissió.

"Ara mateix la situació és bastant volàtil. Hi ha, diguem-ne, oportunitats, però també riscos", va explicar Brummer. "Tot i que la transferència de poder ha sigut pacífica, no sabem gaire de la direcció i de l’estratègia dels nous actors", va reconèixer el comissari. La situació a Síria també estarà sobre la taula dilluns quan es reuneixin els ministres d’Exteriors de la UE a Brussel·les.

Malgrat que Brunner va reconèixer que no tenen xifres de les persones que tenen intenció de tornar o han tornat a Síria, va assegurar que diversos ministres van dir que saben de molts casos de persones que es plantegen fer-ho. "Uns parlen de 2, altres de 200", va dir el comissari, que va al·legar que les imatges de persones celebrant la caiguda d’Al-Assad a les capitals europees conviden a l’"optimisme".

Situació volàtil

Notícies relacionades

La volatilitat de la situació, però, fa que Brunner cregui que és aviat per treure conclusions sobre el futur dels sirians que viuen en territori europeu, tot i que considera que el focus ha d’estar ara en els retorns voluntaris: "Això pot ser atractiu per a molts sirians". Divendres tindrà lloc una reunió tècnica dels Vint-i-set en què participaran la Comissió, el Servei d’Acció Exterior i representants de l’ACNUR per continuar avaluant la situació i coordinant una possible resposta.

El 2015, hi va haver un milió de persones que van arribar a Europa buscant asil. La majoria, sirians. La gravetat de la situació al país, la política de portes obertes d’Alemanya, i la falta de controls fronterers van fer que milers de persones es juguessin la vida per buscar refugi. Després de la caiguda d’Al-Assad, Àustria, Bèlgica, Finlàndia, Irlanda, Suècia, Grècia i Alemanya van decidir suspendre les sol·licituds d’asil en curs de ciutadans sirians.