El rentat de cara dels nous líders islamistes

L’home fort dels rebels que han pres el poder a Damasc, Abu Mohammad al-Julani, fa anys que mira de distanciar-se del seu passat gihadista per oferir un model més inclusiu i únicament centrat en l’alliberament del país.

El rentat de cara dels nous líders islamistes
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quan els rebels sirians van prendre Alep el 30 de novembre, el pànic es va estendre per la ciutat. "La nostra gent tenia tanta por que es va quedar tancada a casa diversos dies", assegura a aquest diari un alt càrrec d’una oenagé europea present al país. A les ciutats on opera l’organització, principalment a través de personal local sirià, es van començar a prendre mesures per evacuar-los. "Temíem que comencessin a rodar caps de nou, com va passar quan Estat Islàmic (EI) va prendre part de Síria el 2014: o estaves amb ells o eres assassinat", diu el cooperant.

Aquests temors donen fe del grau de desconfiança que generaven en part de la societat siriana algunes de les milícies que han expulsat Bashar al-Assad. Principalment la coalició de grups de tradició gihadista que integren Hayat Tahrir al-Sham (HTS), protagonistes en la presa de Damasc i l’incipient govern de transició. El seu líder i nou home fort del país, Abu Mohammad al-Julani, va ser durant anys el líder d’Al-Qaida a Síria, després de forjar-se en la insurgència contra l’ocupació nord-americana de l’Iraq i enrolar-se a Estat Islàmic de l’Iraq, la llavor d’EI o Daesh. És per això que Washington el considera un terrorista i ofereix des de fa anys 10 milions de dòlars per informació que permeti capturar-lo.

Però fa també anys que aquest mateix Al-Julani mira de deslligar-se del seu passat més extremista i envia senyals de moderació. Una cosa que ha quedat patent en els últims dies, en els quals ha promès que es respectarà el pluralisme de la societat siriana, incloses les seves minories, mentre el nou govern provisional amnistiava militars i membres de l’antic règim sense greus crims a l’esquena. Des d’un punt de vista estrictament cosmètic, s’ha desprès del turbant i s’ha arreglat la vella barba salafista que duia per passejar-se amb xinos o uniforme militar com Zelenski.

"Una persona té diferents personalitats als 20 anys que als 30, als 40 i amb tota seguretat als 50. És la naturalesa humana", va explicar fa uns dies a la CNN. ¿Però és la seva una transformació genuïna o una campanya d’imatge per obtenir legitimitat i l’ajut econòmic que tan desesperadament necessita Síria, devastada per la guerra i el jou de les sancions occidentals? "D’una banda, és un rentat de cara respecte a Occident, perquè sap que les seves credencials sembren molta inquietud. Però també és una mostra de realisme i pragmatisme a escala domèstica. Per la senzilla raó que l’HTS no té prou recursos per governar en solitari", assegura Ignacio Álvarez-Ossorio, catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Complutense.

Notícies relacionades

Dones i tabac

El canvi va començar a gestar-se després que Al-Julani trenqués amb Al-Qaida el 2016, suposadament per discrepància amb les seves tàctiques "extremistes", per crear l’HTS i centrar-se exclusivament en l’alliberament de Síria. A Idlib, on ha governat aquests anys, no es va obligar les dones a sortir al carrer amb el rostre cobert ni es va prohibir el tabac. El 2022 es va desmantellar la policia de la moral i "van fer una campanya brutal contra Al-Qaida i EI, executant part del seu lideratge", diu Álvarez-Ossorio, que afegeix que "s’han deslligat dels grups gihadistes perquè els veien com una amenaça". Falta veure com Al-Julani i l’HTS actuen ara.

Temes:

Govern Òpera