Zelenski demana unitat als EUA i la UE per garantir la seguretat d’Ucraïna
El president ucraïnès reitera que la millor manera d’evitar la victòria militar de Rússia és l’entrada del seu país a l’OTAN / La cap de la diplomàcia europea afirma que és prematur parlar de pau
"Les garanties de seguretat europees no seran suficients per a Ucraïna", va advertir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, davant la premsa després de dos dies de reunions amb líders europeus a Brussel·les, en les que va demanar unitat als Estats Units i Europa per garantir una pau duradora al país. "És impossible discutir només amb els líders europeus perquè per a nosaltres les garanties reals en qualsevol cas, presents o futures, seran de l’OTAN. I les decisions dependran dels europeus i dels EUA", va afegir el dirigent. Zelenski va insistir que necessita que Washington i els Vint-i-set estiguin al mateix vaixell.
Per al president d’Ucraïna, el millor pla de seguretat per al seu país és pertànyer a l’Aliança Atlàntica. Conscient que per a això encara queda molt, admet que aquesta opció podia ser una alternativa. "El més important que és que tinguem mecanismes concrets" de protecció, va afegir, convençut que compta amb el suport europeu.
Estabilitat econòmica
La UE ha posat sobre la taula al voltant de 130.000 milions d’euros en ajudes des que va començar la guerra, va explicar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al terme de la cimera. I Brussel·les considera assegurada l’estabilitat financera del país almenys fins a l’any vinent, gràcies als beneficis dels actius russos congelats dels quals fa ús el G7.
Bona part dels països de la Unió tenen acords bilaterals amb Ucraïna i l’objectiu és continuar mobilitzant fons, augmentar la producció per garantir el subministrament d’armes i munició i formar soldats en territori europeu. "Ara no és el moment d’especular sobre diferents escenaris, és el moment d’enfortir Ucraïna per a qualsevol escenari", va assegurar davant la premsa el president del Consell Europeu, Antonio Costa.
En les últimes setmanes, algunes veus han llançat el debat sobre la possibilitat d’establir una missió de pau a Ucraïna en cas d’alto el foc. "Recolzem aquesta iniciativa –va dir Zelenski–, però necessitem tots els detalls sobre aquest contingent militar".
Tant Zelenski com els europeus, en gran manera, pensen que és aviat per a aquesta discussió. "No invertim la seqüència. Primer, guanyar la guerra, fer retrocedir els russos i després, per descomptat, no excloure res", va dir el primer ministre belga Alexander De Croo. Per a això, Ucraïna necessita suport per fer front a l’hivern. "Estem protegint Europa amb les nostres vides, per descomptat que necessitem suport", va dir Zelenski.
Tot i que tots insisteixen que l’important ara és mantenir un suport a Kíiv, alguns miren ja el que vindrà després. La narrativa ara és que Ucraïna ha de poder tenir una posició de força per a una possible negociació amb el president rus, Vladímir Putin. "Qualsevol empenta a unes negociacions massa aviat seria dolenta per a Ucraïna", va dir la cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas, a l’arribar al Consell Europeu. "Síria demostra que Rússia no és invencible i no hem de subestimar el nostre poder", va remarcar, afegint que és prematur parlar de pau.
L’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca el pròxim gener obre una nova etapa en la guerra a Ucraïna. El president electe dels EUA ha defensat que posarà fi al conflicte tan aviat com arribi al Despatx Oval. Aquest gir polític podria traduir-se en una reducció del suport a Kíiv.
A més de les possibles fissures de la relació entre la UE i els Estats Units, a Zelenski el preocupa també la divisió en el club comunitari, i que certs països copiïn la narrativa de Putin. Aquesta divisió va quedar exposada durant la roda de premsa després de la cimera en què va participar també el primer ministre Viktor Orbán, al concloure la presidència hongaresa.
El missatge des de Brussel·les és que no s’ha d’anticipar quina serà la política de la nova administració Trump. Però, també, que no determinen la seva posició en funció de la d’altres. "Passi el que passi, recolzarem Ucraïna", va insistir Costa.
Notícies relacionadesOrbán es va referir a la invasió russa com a "accions militars", va al·legar que la solució no està en el camp de batalla i que quan no es poden trobar solucions en el camp de batalla, cal optar per la diplomàcia. "Altrament, no veurem el final de la guerra", va defensar. Visiblement agitada, la presidenta de la Comissió Europea va reprendre la paraula. "Això no són només accions militars. Es tracta d’una guerra en tota regla, desencadenada per Rússia contra Ucraïna. I si Rússia deixa de lluitar, hi haurà pau immediata", va etzibar Von der Leyen.
Orbán va insistir en la seva idea d’alto el foc i intercanvi de presoners per Nadal. Una idea que Zelenski va qualificar d’"exercici de relacions públiques", i va afegir: "Pot sonar molt nadalenc, però no tenim esperit de vacances".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Junqueras situa Salvadó com a nou director general d’ERC
- Els Mossos confirmen que Pegasus va espiar Aragonès sense aval judicial
- Els impostos que pugen i els que baixen
- Junts i el PNB s’afegeixen al PP per derogar el gravamen a les energètiques