L’atemptat esquitxa l’extrema dreta alemanya en plena campanya

El partit ultra Alternativa per a Alemanya, el segon en intenció de vot, mira de treure rèdit de l’atac amb un discurs antiimmigració

El mercat després de l’atac. | RONNY HARTMANN / AFP

El mercat després de l’atac. | RONNY HARTMANN / AFP

2
Es llegeix en minuts

La formació ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) no hauria d’obtenir rendiment polític d’un atemptat comès per un ciutadà d’origen estranger que va ser acollit com a refugiat. Taleb Al Abdulmohsen, el metge saudita que divendres a la nit va irrompre amb un cotxe d’alta gamma al mercat ambulant nadalenc de Magdeburg.

No era un gihadista. Era ateu, islamòfob, simpatitzant de l’AfD i convençut, com aquest partit, que Alemanya ha tractat massa bé els refugiats musulmans. Destacat activista pels drets de saudites com ell, amenaçats pel món islàmic, havia adquirit certa rellevància mediàtica, després de concedir entrevistes a mitjans com la BBC o el diari conservador Frankfurter Allgemeine.

L’AfD, que ocupa la segona posició en intenció de vot en les pròximes eleccions nacionals, va llançar els seus missatges de "Ja n’hi ha prou" divendres quan van saltar les primeres informacions de l’atemptat. Dirigia la seva denúncia contra el canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, per no activar deportacions massives d’immigrants irregulars o altres estrangers, però també cap a qui pot ser el seu successor, el conservador Friedrich Merz, per considerar que tampoc ho farà si arriba al poder. Ahir l’AfD va puntualitzar que l’agressor no era militant de l’AfD, malgrat les seves simpaties cap a l’únic partit que, a parer seu, pot salvar Alemanya d’una islamització.

Eleccions a la vista

L’atropellament múltiple del mercat ambulant de Magdeburg compromet no només l’AfD, sinó també el socialdemòcrata Scholz o el bloc conservador de Friedrich Merz, que segons assenyalen els sondejos és el favorit per guanyar les eleccions previstes per al 23 de febrer. Una vegada més, s’han revelat errors de seguretat. En primer lloc, en els serveis secrets, que no van detectar la perillositat d’aquest metge saudita, que exercia en una unitat de psicoteràpies per a delinqüents amb addiccions d’una clínica ubicada al land de Saxònia-Anhalt.

Notícies relacionades

Havia sigut reconegut com a refugiat el 2016, deu anys després d’arribar al país, i va tenir alguns episodis d’alteracions de l’ordre públic el 2013 o més recents. Sobretot sorprèn que, malgrat els múltiples missatges islamòfobs a les xarxes, la seva proximitat a l’AfD o les advertències de les autoritats saudites no fos sota el radar dels serveis de seguretat. Tant l’espionatge d’Interior com el seguiment de les sol·licituds d’asil competeixen tant al govern central de Scholz com al land, on governa la CDU de Merz.

A aquestes errors s’uneixen les ombres sobre els dispositius de seguretat del mercat ambulant de Magdeburg, cosa que afecta principalment el land. Des del 2018, arran de l’atemptat del mercat ambulant berlinès de la Breitscheidplatz, comès pel tunisià Anis Amri i amb un saldo de dotze morts, es va reforçar la seguretat en aquests esdeveniments nadalencs, que en tot Alemanya n’hi ha uns 3.500, amb uns 160 milions de visitants anuals. Amri va cometre l’atemptat amb un camió d’alt tonatge, que va robar a punta de pistola.

Temes:

El Radar CDU BBC