Relleu a la Casa Blanca

Trump amenaça de reprendre el control del canal de Panamà

El dirigent considera "summament injustes" les tarifes per utilitzar un passatge vital per al comerç internacional marítim dels Estats Units

Trump amenaça de reprendre el control del canal de Panamà
2
Es llegeix en minuts

Quan queda un mes per a la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca, el president electe dels EUA continua revelant les seves prioritats atípiques en política internacional. L’última idea llançada és la d’apropiar-se del canal de Panamà, argumentant que aquest país imposa als EUA unes tarifes "summament injustes" per utilitzar aquest passatge, crucial per al seu comerç internacional via marítima. "Les tarifes que cobra Panamà són ridícules, especialment sabent l’extraordinària generositat que ha sigut atorgada a Panamà pels Estats Units. Aquesta completa estafa al nostre país cessarà immediatament", va afegir diumenge davant una audiència de seguidors a la ciutat de Phoenix, a Arizona.

Trump va qualificar d’"estúpid" que els Estats Units acceptessin tornar el canal al control panameny. La transferència de competències es va produir essencialment durant el mandat de Jimmy Carter (1977-1981), l’expresident que ja és centenari . "Quan el president Jimmy Carter tontament el va regalar, per un dòlar, durant el seu mandat, va ser només Panamà qui el va administrar, no la Xina ni ningú més. Tampoc es va permetre a Panamà cobrar als EUA, a la seva Armada i a les corporacions que fan negocis dins del nostre país, preus i tarifes de passatge exorbitants", va afirmar.

"Ho pararé", va dir el president electe davant els seus fidels seguidors. I va amenaçar que si Panamà no renegociava les condicions, exigirà "que el canal de Panamà sigui tornat als EUA". Com portarà a terme el seu pla no va quedar clar, ja que el canal va ser tornat al control panameny per mutu acord.

Els Estats Units van construir en gran part el canal i van administrar el territori que envolta el pas durant dècades. Però els EUA i Panamà van firmar un parell d’acords el 1977 que van aplanar el camí perquè el canal tornés a estar totalment sota control panameny. Els Estats Units van acabar per cedir el control del pas el 1999.

Notícies relacionades

Temor de la Xina

Més tard, a les xarxes socials, Trump també va advertir que no deixaria que el canal caigués a les "mans equivocades", en una clara al·lusió a la Xina. El país asiàtic no controla ni administra el canal, però una filial de CK Hutchison Holdings, amb seu a Hong Kong, gestiona des de fa temps dos ports situats a les entrades del canal pel Carib i el Pacífic. Més de 14.000 vaixells creuen el canal cada any, cosa que representa el 2,5% del comerç marítim mundial. Aquesta via és fonamental tant per a les importacions nord-americanes d’automòbils i mercaderies com per als portacontenidors des d’Àsia, i per a les exportacions nord-americanes de matèries primeres.