Ultradreta a l’alça

L’atac de divendres passat en un mercat ambulant nadalenc a l’est d’Alemanya és un símbol de la radicalització política de l’extrema dreta al país.

Ultradreta a l’alça

Europa Press/Contacto/Du Zheyu

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Divendres passat, Taleb Al Abdulmohsen va estampar el seu cotxe a tota velocitat contra un mercat ambulant nadalenc a Magdeburg, al cor d’Alemanya. Va matar cinc persones i en va ferir 235 més. Tot i que és un home saudita de 50 anys, cada vegada més indicis remarquen que l’atemptat va ser fruit d’una radicalització d’ultradreta.

Així ho va denunciar el president de l’Oficina de Protecció de la Constitució de Turíngia, Stephan Kramer. "Fins i tot si resulta que tenia un trastorn mental, les publicacions del presumpte autor a internet mostren que s’ha radicalitzat cada vegada més en els últims anys, amb vincles amb l’extrema dreta", va assenyalar a Redaktionsnetzwerk Deutschland, al·ludint a les publicacions en les quals Al Abdulmohsen expressava el seu suport a les polítiques antiimmigració d’Alternativa per a Alemanya (AfD).

L’atemptat es produeix en un context de creixent tensió i violència social. El 2023, els delictes per motius polítics a Alemanya van augmentar un 1,89% fins a assolir els 60.028, el nivell més alt des del 2001, quan comencen els registres. Segons l’últim informe de l’Oficina Federal d’Investigació Criminal, fins a 17.000 d’aquests casos van ser delictes d’odi, que van créixer un 48%. Hi va haver 17 intents d’homicidi i tres persones van ser assassinades.

"Estem experimentant una escalada d’agressió política amb intents cada vegada més grans d’intimidació i atacs contra ciutadans que són políticament actius, voluntaris per a la nostra societat o que estan al servei de la policia i els serveis d’emergència", va advertir al maig la Ministra Federal de l’Interior, Nancy Faeser.

Els atacs gairebé s’han duplicat en els últims 10 anys, una pujada que es deu a la creixent radicalització ideològica de part de la societat alemanya, especialment dels grups d’extrema dreta. Aquests van perpetrar uns 28.945 delictes, un auge del 22,4%, i es posa immigrants i sol·licitants d’asil en el centre de la diana.

Notícies relacionades

L’agència d’intel·ligència policial alemanya, estima que al país hi ha 40.600 radicals de dreta, 14.500 violents. A l’abril va arrencar el judici contra nou integrants dels Ciutadans del Reich, un grup d’extrema dreta que planejava un violent cop d’estat i que sumaria 25.000 radicals més. Al maig, la justícia va avalar que els serveis secrets vigilessin l’activitat d’AfD com a sospitós d’un extremisme descrit per Berlín com l’amenaça "més gran per a la democràcia".

El rècord registrat el 2023 també es deu al repunt de les agressions antisemites, que s’han duplicat després de la guerra d’Israel a Gaza fins a arribar als 5.164 delictes. Darrere d’aquests atacs hi ha grups ultradretans, però també islamistes radicals.