Romania i Bulgària entren per fi en l’espai Schengen

L’accés arriba després d’una dècada d’espera i dos anys de veto d’Àustria

Romania i Bulgària entren per fi en l’espai Schengen
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de més d’una dècada d’espera i dos anys de veto per part del Govern austríac, Romania i Bulgària es van integrar ahir de manera completa en l’espai Schengen, de lliure circulació en territori comunitari.

El ministre de l’Interior romanès, Catalin Predoiu, i el seu homòleg búlgar, Atanas Ilkov, van celebrar l’eliminació del control a la frontera terrestre entre els dos països, situat al pas fronterer Giurgiu-Ruse.

"És un moment històric, ple de significacions polítiques, però també amb conseqüències pràctiques especials per a cadascun dels ciutadans romanesos, per a les empreses romaneses i búlgares, per a les empreses que operen als dos països, per als nostres països i per a Europa", va assenyalar Predoiu, informa Efe.

Per la seva banda, Ilkov va destacar la cooperació entre els dos països per aconseguir aquest objectiu comú: "Vull recordar que entre Romania i Bulgària hi ha hagut més que una confiança institucional, hem sigut socis de veritat i per això podem festejar aquest moment".

Bloqueig

Els dos països balcànics, que van accedir a la Unió Europea (UE) el 2007, van rebre el 2022 el vistiplau de la Comissió Europea per entrar a la zona de lliure circulació però van haver d’esperar al final dos anys més pel bloqueig austríac.

El Govern de conservadors i ecologistes de Viena al·legava que no era suficient la protecció de les fronteres exteriors de la UE per frenar la immigració irregular. Després de dos anys de negociacions i una millora de les mesures de seguretat, Àustria va aixecar al desembre el veto a la plena entrada a Schengen d’aquests dos països balcànics. L’abril passat, hi van accedir de forma parcial.

Els dos països excomunistes, que són els més pobres de la UE, travessen en l’actualitat un complicat moment polític.

Bulgària segueix amb un Govern en funcions després de les setenes eleccions generals des del 2021, mentre que Romania haurà de repetir les eleccions presidencials el març després de l’anul·lació decretada pel Tribunal Constitucional davant els indicis d’ingerència russa en la primera volta del 24 de novembre passat.

Eliminació de llocs

Notícies relacionades

La mitjanit de dimecres desenes de llocs fronterers romanesos i búlgars van ser finalment eliminats, tot i que durant els pròxims sis mesos es mantindran alguns controls aleatoris.

L’objectiu d’aquestes mesures temporals és prevenir riscos de seguretat que podrien sorgir com a conseqüència de canvis en els fluxos migratoris per l’eliminació dels controls permanents. "No es portarà a terme com ara a tots [els vehicles], sinó que s’aplicaran dos principis, de manera aleatòria i per anàlisi de riscos, cosa que inclou informació sobre persones i vehicles d’interès operatiu, i les persones que viatgen en els vehicles", va explicar Anton Zlatanov, director de la Policia Fronterera de Bulgària.

Temes:

Govern Ciutadans