Eleccions federals
El suport d’Elon Musk als ultres d’AfD escalfa la campanya a Alemanya
El magnat i assessor de Trump planeja un xat a la xarxa X amb la candidata ultradretana Alice Weidel
Els conservadors parlen d’ingerència
¿És ingerència en la política interna d’un aliat que el magnat Elon Musk recolzi públicament la ultradreta alemanya? I, sobretot, ¿pot influir en les eleccions generals alemanyes del 23 de febrer? Segons el líder del bloc conservador, Friedrich Merz, a qui els sondejos apunten com a nou canceller, no hi ha dubtes respecte a la primera pregunta: "No recordo un cas semblant d’ingerència en la campanya d’un país amic en tota la història de les democràcies occidentals", va afirmar. Va reaccionar així a la publicació al diari Die Welt d’una columna de Musk, que qualificava la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) com l’"última esperança" de salvació per a aquest país. Musk no és només l’home més ric del món i amo de la xarxa social X, sinó l’assessor del president electe dels Estats Units, Donald Trump.
La columna a Die Welt va causar irritació perque pertany al grup Springer, afí als conservadors de Merz. Però no és l’únic exemple de la seva voluntat d’incidir en el futur alemany. Musk havia expressat anteriorment a X el seu suport a AfD, segona en els sondejos. Des de la seva xarxa social ha insultat el canceller, Olaf Scholz, a qui ha titllat de "boig", i al president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, a qui considera un "tirà antidemocràtic". La candidata de l’AfD a la cancelleria, Alice Weidel, planeja participar "aviat" en un xat a X amb Musk, segons el setmanari Der Spiegel. En cas que es concreti, seria una mena de gran pantalla ultra davant el duel televisat entre Scholz i Merz.
Scholz va dedicar una part del seu discurs de Cap d’Any a respondre a l’article de Musk. "No són els amos de les xarxes socials aquells que decideixen. No és qui crida més fort aquell qui decideix el que passarà a Alemanya, sinó la majoria assenyada i decent", va advertir. A l’AfD li atribueixen els sondejos una intenció de vot del 20%, davant el 31% dels conservadors de Merz. Els socialdemòcrates de Scholz estan sobre del 17%. Un sondeig del diari Bild, també del grup Springer, atribuïa a Weidel un 25% en cas que la cancelleria es decidís per vot directe. És un indicador virtual, ja que l’elecció de canceller correspon al Bundestag, la Cambra baixa. L’AfD està políticament aïllada per la resta de l’espectre parlamentari.
Volatilitat electoral
Però la pregunta sobre la capacitat de Musk d’influir en el vot alemany segueix estant en l’aire. "Vivim temps d’extrema volatilitat en l’elector. Un atemptat o qualsevol altre impacte pot accelerar el vot en una altra direcció", recorda a EL PERIÓDICO la politòloga Julia Reuschenbach.
La columna de Musk a Die Welt va ser un insult per a Merz perquè procedia del grup Springer. Aquest imperi mediàtic va ser, en temps del canceller Helmut Kohl (1982-1998), territori del bloc conservador. Amb Angela Merkel (2005-2021) hi va haver un distanciament, però Merz, exrival intern de Merkel, probablement intuïa una tornada a la dinàmica d’afinitats. De moment, a la columna de Musk va seguir una carta de dimissió de la cap d’opinió de Die Welt, Eva Marie Kogel.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Madrid recorrerà la vermella de Vinícius per tenir-lo a l’Aràbia
- Comoditat i gols en un equip inèdit
- El Barça de Flick alleuja el caos institucional a Barbastre
- Els articles 130.2 i 141.5 són clau per a la negativa