Rússia redobla esforços a reclutar soldats per al front d’Ucraïna

L’Exèrcit rus es promociona amb anuncis al metro i pamflets per captar 200.000 homes addicionals / La motivació econòmica i el prestigi, les cartes per convèncer els voluntaris

Rússia redobla esforços a reclutar soldats per al front d’Ucraïna
3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El mateix president rus Vladímir Putin ja ho va aprovar a mitjans de setembre: el front necessita més homes. La màquina de guerra necessita més combustible i per això augmenta la pressió sobre els ciutadans russos, que veuen com a moltes estacions de metro de Moscou hi ha grups d’homes que es planten amb taules i pamflets per convèncer els seus compatriotes que el deure els crida. Moltes tanques publicitàries i cartells de negocis alternen ofertes de telefonia, menjar i de l’Exèrcit amb lemes de l’estil Defensar la pàtria és la nostra feina.

Tot i que no està prevista de moment una mobilització, una cosa que seria molt impopular, Rússia vol més soldats al front per acabar, d’una vegada per totes, l’"operació militar especial", com fins i tot dos anys després continua anomenant oficialment la guerra a Ucraïna. Concretament, necessita 200.000 homes addicionals en primera línia de batalla, segons l’últim decret firmat per Putin. I els busca tant entre els homes lliures com a les presons. Si bé és cert que bastants soldats van acudir per ser militars de carrera o per convicció ideològica, molts dels reclutats des del 2022 tenen una altra motivació per servir a Ucraïna.

2.500 euros mensuals

Els salaris que s’ofereixen acostumen a ser el principal atractiu per als homes de províncies del Caucas i Sibèria, les més desfavorides econòmicament i on més s’ha reclutat; per a ells és una oportunitat econòmica que els pot suposar guanyar el salari d’un any en pocs mesos.

Opina l’analista Oleg Ignatov, del think tank International Crisis Group, que "ara mateix la motivació més gran dels homes russos per participar en la guerra són els diners". Actualment, es promocionen contractes per a voluntaris per salaris d’aproximadament 2.500 euros mensuals i bonificacions de 20.000 euros amb la firma del document, una quantitat molt per sobre del salari mitjà en algunes parts del país, on pot ser de prop de 400 euros mensuals.

A més, s’ha buscat per activa i per passiva mirar de donar prestigi a tots aquells que accepten lluitar al front ucraïnès fins i tot comparant-los amb els soldats soviètics que lluitaven contra l’Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial. Més enllà de l’ara, Rússia ja hi pensa com la futura elit del país i fomenta programes, com Temps d’Herois, que pretén que els veterans d’Ucraïna al tornar a casa es converteixin en part de la classe dirigent, en àmbit local i regional.

Malgrat tots aquests elogis i privilegis que es venen des del Kremlin, Ignatov dubta que "aquests projectes afectin de manera significativa la motivació (dels russos) perquè firmin un contracte amb el Ministeri de Defensa". Argumenta que aquest tipus de projectes "són més una iniciativa de cara al futur després de la guerra".

Criminals en llibertat

El que va ser cap de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, va reclutar abans de morir el 2023 obertament en centres penitenciaris russos al voltant de 40.000 persones. Se’ls va prometre l’esborrament de les seves condemnes, per la qual cosa a l’acabar el contracte amb el grup mercenari podien tornar a la vida civil. Alguns d’ells ja van complir, cosa que va generar neguit entre els veïns dels exconvictos, ja que hi havia criminals coneguts, com l’anomenat "caníbal de Volgograd" i fins i tot alguns van tornar a matar com un assassí de Carèlia a qui se’l va detenir acusat de matar sis persones l’agost del 2023 després de tornar del front.

Notícies relacionades

També es va garantir als presoners que si s’atrevien a abandonar rebrien un tret per l’esquena. Alguns que van arribar a desertar i anar-se’n a Ucraïna fins i tot van ser assassinats en una cruenta execució amb una maça, senya d’identitat del grup Wagner.

Tot i que al principi únicament aquest grup d’homes de fortuna reclutaven a les presons, el Govern rus també ha buscat ampliar l’Exèrcit regular amb homes empresonats. Entre ells hi havia fins i tot condemnats per assassinat i altres delictes de sang, tot i que no es permet que s’apuntin condemnats per terrorisme i extremisme. Recentment, Rússia va modificar la llei per permetre que els reus en presó preventiva podrien formar part de l’Exèrcit; anteriorment, va buscar també aprovar que aquells que lluitin a Ucraïna netegin els seus antecedents penals.