El president d’Àustria encarrega a la ultradreta la formació de govern

El líder del radical FPÖ, Herbert Kickl, s’aliarà probablement amb la dreta moderada com a soci menor per ocupar la Cancelleria

El president austríac Alexander van der Bellen (esquerra) amb l’ultra Herbert Kickl, ahir. |  JOE KLAMAR / AFP

El president austríac Alexander van der Bellen (esquerra) amb l’ultra Herbert Kickl, ahir. | JOE KLAMAR / AFP

3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El líder de la ultradreta austríaca, Herbert Kickl, va rebre ahir finalment l’encàrrec de formar un govern, presumiblement amb la dreta moderada com a soci menor. En cas de materialitzar-se, això col·locarà el més arrelat entre els partits d’aquest espectre radical d’Europa per primera vegada al capdavant d’un Executiu federal del país alpí.

"La decisió no m’ha sigut fàcil", va admetre el president del país, Alexander van der Bellen, a l’anunciar-ho. Però la falta d’acord per a una coalició entre conservadors, socialdemòcrates i liberals, sota l’encara canceller en funcions, Karl Nehammer, i la "nova situació" creada per la retirada del rebuig tàcit de cooperar amb la ultradreta per part dels populars va determinar el president a fer aquest pas. Àustria necessita "un govern estable", capaç de donar resposta als desafiaments econòmics el país, va afegir Van der Bellen, originari del partit Els Verds, tot i que formalment independent. "M’encarregaré, d’acord amb les meves competències, que es compleixin els principis i fonaments de la nostra Constitució", va assegurar Van der Bellen, després d’al·ludir tant a les regles europees, com al conflicte d’Ucraïna, cosa que pot interpretar-se com una advertència a l’FPÖ de Kickl, partit alineat amb el bloc de les ultradretes prorusses europees.

La intervenció del president es va produir després d’un cap de setmana convuls, en el qual el conservador Nehammer va anunciar la seva doble dimissió com a canceller i com a líder dels populars de l’ÖVP. Han transcorregut més de tres mesos de les eleccions generals que van donar als radicals de l’FPÖ el lloc de partit més votat, amb un 29% dels vots. Van der Bellen va rebre ahir Kickl amb protocol·lària encaixada i es va tancar més d’una hora amb ell al seu despatx a la recerca d’una solució a la crisi política del seu país. Nehammer havia llançat dissabte la tovallola després de fracassar les seves negociacions de coalició amb socialdemòcrates i liberals. Al seu lloc al capdavant de l’ÖVP s’ha col·locat interinament el secretari general del partit, Christian Stocker. En els mitjans austríacs i xarxes socials circulava des de diumenge un vídeo de Stocker, en la nit electoral del setembre passat, afirmant que el seu partit "no recolza ni recolzarà l’FPÖ" de Kickl. És a dir, la mateixa consigna que va mantenir Nehammer en campanya. Llavors, i en vista dels resultats, es donava per segur que els conservadors aconseguirien una aliança que deixés fora del poder els ultradretans.

Van der Bellen es va decantar en primer lloc per Nehammer, a qui va encarregar a l’octubre negociar una coalició de govern, emparat amb la seva convicció que podia veure’s recolzat per una majoria. Va al·legar a més raons de seguretat, pels vincles de l’FPÖ amb Moscou, així com els dubtes que plantejaria aquest partit quant al respecte a la deguda separació de poders.

El gener es va obrir per als austríacs amb una crisi política inesperada. Stocker va passar del rebuig a tota cooperació amb l’FPÖ a declarar que, en cas de rebre Kickl l’encàrrec de formar govern, l’ÖVP acudiria a les converses de coalició. Un gir dràstic que, a més de posar-lo en evidència, va desencadenar les manifestacions de protesta en el centre de Viena de centenars d’austríacs clamant contra Kickl a la cancelleria.

Notícies relacionades

L’FPÖ és un dels partits de la ultradreta més arrelats d’Europa, la figura més destacada de la qual va ser el carismàtic Jörg Haider, i que ha format part de diversos governs com a soci menor. Ara li correspondria el lloc de la Cancelleria. En cas d’aconseguir el seu propòsit, reforçarà els defensors de la línia dura en matèria migratòria i el bloc dels prorussos. Àustria, com a país no integrat a l’OTAN, defensa una teòrica neutralitat respecte a Rússia, però té a la pràctica forts llaços amb el Kremlin.

El mateix Kickl, que en els últims mesos havia mantingut un perfil baix, va dir diumenge a la nit a Facebook que el seu partit és "l’únic factor estable" en la política del país centreeuropeu. La "primera obligació" és ara amb la mateixa població d’Àustria, va dir Kickl, que promou una política de mà dura amb la immigració. "M’atinc al que sempre he dit: primer el poble i després el canceller", va concloure el líder de l’FPÖ.