Un terratrèmol a la regió xinesa del Tibet causa almenys 126 morts

El sisme, de magnitud 7,1, provoca danys en uns 3.600 habitatges en una zona on les temperatures poden arribar als 16 graus sota zero

Un terratrèmol a la regió xinesa del Tibet causa almenys 126 morts
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Almenys 126 morts i milers de cases esfondrades va provocar un poderós terratrèmol en una remota regió del Tibet, pròxima a l’Himàlaia, que es va notar també als veïns països del Nepal, Bhutan i l’Índia. El sisme va passar a les 9 del matí (horal local) amb una força de 7,1 graus i a una profunditat de 10 quilòmetres, segons els instituts geològics. Caiguda ja la nit s’havien registrat unes 150 rèpliques superiors a 3 graus, informava la premsa oficial xinesa. A aquelles mateixes hores el nombre de morts arribava ja als 126, segons la televisió pública, amb 3.600 vivendes amb danys de diferent gravetat.

L’epicentre es va localitzar al comtat de Tingri, dalt de l’altiplà tibetà, a prop de la frontera nepalesa i a uns 70 quilòmetres al nord de la muntanya Everest. És una zona aïllada i d’accés complicat, amb escassa densitat de població i menys desenvolupada que Lhasa, la capital. Unes 7.000 persones viuen a 27 llogarrets disseminats en un radi de 20 quilòmetres des de l’epicentre, segons l’agència de notícies oficial Xinhua. Les imatges a les xarxes socials xineses mostraven el personal de rescat avançant entre les vivendes en ruïnes i removent la runa amb les mans. Més de 3.400 funcionaris i 340 metges van arribar a l’àrea i per via aèria es van enviar tendes de campanya, mantes i material per combatre el fred. Ahir a la nit estava previst que les temperatures baixessin fins als -16 graus, segons l’Administració Meteorològica Xinesa. El sisme va fer caure sense pietat les vivendes construïdes amb materials tradicionals com pedra, fang o fusta.

El president xinès, Xi Jinping, va ordenar multiplicar els esforços per rescatar els supervivents, minimitzar les baixes i donar refugi als veïns davant les temperatures glaçadores. A la Xina és costum que l’Exèrcit i els bombers arribin a les àrees colpejades per una tragèdia natural en tot just unes hores per més remotes que siguin. Aquesta zona rural és coneguda per la seva rellevància religiosa i la seva proximitat al punt més alt del món. A menys de 200 quilòmetres de l’epicentre hi ha Shigatse, la ciutat sagrada per als budistes. És la seu històrica del Panchen Lama, només superat pel Dalai-lama en la jerarquia budista tibetana. L’anterior reencarnació va desaparèixer als sis anys a la Xina i Pequín en va nomenar el substitut.

Tristesa del Dalai-lama

El Dalai-lama es va mostrar ahir des del seu exili indi "profundament trist" per la tragèdia. "Ofereixo les meves pregàries per a aquells que han perdut les seves vides i desitjo una ràpida recuperació als ferits", va afegir. Les imatges de les càmeres de seguretat mostren els clients d’un supermercat de Shigatse corrent a l’exterior entre tremolors i amb els productes caient de les prestatgeries.

Des del comtat de Tingri preparen molts escaladors el seu assalt a l’Everest. L’hivern no és l’estació més idònia per enfilar-se al pic però sí per delectar-se amb els paisatges nevats de l’Himàlaia. Les autoritats van tancar ahir el camp base i van cancel·lar totes les visites turístiques.

Notícies relacionades

El sisme es va notar a Kàtmandu, la capital nepalesa, tot i que amb menys intensitat. Tot just 13 ferits i una desena de cases danyades, va comptar Interior. Al districte de Solukhumbu, fronterer amb la Xina, el sisme va tornar a la memòria el que 10 anys enrere va deixar gairebé 10.000 morts. Fins a l’estat indi de Bihar van arribar les tremolors però no van deixar víctimes, segons les autoritats.

L’activitat sísmica és freqüent en una zona assentada sobre una falla on xoquen les plaques tectòniques de l’Índia contra l’euroasiàtica. El terratrèmol d’ahir és el més poderós dels últims cinc anys en un radi de 200 quilòmetres i el més mortal a la Xina des dels 600 morts del 2014 a Yunnan.