Trump suggereix una "coerció militar" per Grenlàndia i pel canal de Panamà

El president electe apunta a utilitzar "força econòmica" per unir el Canadà amb els EUA

Trump suggereix una "coerció militar" per Grenlàndia i pel canal de Panamà
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Queden 13 dies perquè prengui possessió de nou com a president dels Estats Units, però des que va guanyar les elecciones al novembre, Donald Trump continua demostrant la seva capacitat per agitar les aigües globals fins i tot abans de tornar al Despatx Oval. Ahir, en una extensa roda de premsa de més d’una hora a Mar-a-Lago, el president electe va redoblar les seves aspiracions d’ampliació territorial dels EUA i es va negar a descartar l’ús de força militar o de coerció econòmica per reclamar el canal de Panamà i forçar a Dinamarca la venda de Grenlàndia, i fins i tot va parlar d’aconseguir a través de "força econòmica" la unió del Canadà als EUA.

És difícil saber quant del que va dir Trump respon a un pla o a objectius específics i quant correspon a estratègies polítiques i mediàtiques, com acaparar de nou els titulars, i ho ha tornat a aconseguir. El cert és que, en la part de les declaracions abans d’obrir la compareixença a preguntes de la premsa, va llançar una diatriba sobre la situació amb el canal de Panamà: que els EUA hi van tornar per tractat als anys 90 i que ara, segons ell, està "dominat per la Xina" i que "tracta injustament els EUA".

Quan, després, un periodista li va plantejar si pot assegurar que descarta l’"ús de coerció militar o econòmica" per aconseguir la important obra d’infraestructura o Grenlàndia, el republicà va replicar: "No, no puc assegurar-ho, però puc dir que els necessitem per a la seguretat econòmica. Pot ser que hàgim de fer-hi alguna cosa".

Notícies relacionades

Seguretat nacional

Trump va pronunciar aquestes paraules el mateix dia en què el seu fill Donald júnior va arribar a Grenlàndia en un provocador viatge. I el president electe va assegurar que els EUA necessiten aquest territori "per motius de seguretat nacional". "Ningú sap si Dinamarca (el país al qual pertany l’illa com a territori autònom) té dret legal, però, si el tenen, haurien de cedir-lo, perquè el necessitem per a seguretat nacional, per al món lliure. Parlo de protegir el món lliure", va dir Trump, que després va afegir que hi ha "vaixells de la Xina i de Rússia per tot arreu" i va amenaçar Dinamarca d’imposar-li "aranzels a un nivell molt alt".