Londres desconfia de l’Església ortodoxa

Un recent informe adverteix que la deriva política del patriarca Ciril I s’està estenent a organitzacions benèfiques al Regne Unit, fet que facilita la difusió de propaganda russa.

Londres desconfia de l’Església ortodoxa

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Els vincles entre els màxims representants de l’Església ortodoxa russa al Regne Unit i el règim de Vladímir Putin estan despertant preocupació en l’esfera política britànica. Diversos membres de la Cambra dels Comuns s’han fet ressò en les últimes setmanes de l’últim informe del centre de pensament Forum for Foreign Relations, que adverteix que la deriva política del líder de l’Església ortodoxa en Moscou, el patriarca Ciril I, s’està estenent al Regne Unit i reclama l’obertura d’una investigació per monitoritzar les activitats de totes les organitzacions benèfiques vinculades a la institució al país. Una cosa que, segons l’informe, és necessària per verificar la seva independència i per protegir la seguretat nacional.

El document destaca que les relacions entre el patriarcat de Moscou i l’Església Ortodoxa Russa a l’Estranger (ROCOR, en les seves sigles en anglès) van més enllà de l’orientació espiritual i s’estén als "àmbits de la influència política i de la propaganda", en particular respecte a les accions militars de Rússia a Ucraïna. El líder ortodox al Regne Unit, el bisbe Irenei, ha evitat assenyalar Rússia com l’agressor en el conflicte, creant una "falsa equivalència moral", al mateix temps que ha omès els crims de guerra comesos per l’Exèrcit rus i el context en el qual es va envair Ucraïna.

Vincles amb el patriarca

Notícies relacionades

Les declaracions d’Irenei segueixen la mateixa línia que les del patriarca Ciril I, que va ser sancionat pel Govern britànic pocs mesos després de l’inici de la invasió. "Totes les decisions que afecten l’Església ortodoxa al Regne Unit estan ratificades pel patriarca. Si ell dona el vistiplau, segueixen endavant, i si no, no ho fan", explica a EL PERIÓDICO Stepan Stepanenko, director d’investigació i estratègia de Forum for Foreign Relations, que recorda que Ciril I es va referir al conflicte com una guerra "sagrada" i va assegurar que qualsevol home jove que mori en la batallada serà perdonat pels seus pecats.

L’informe assenyala que les organitzacions sense ànim de lucre vinculades amb la institució al Regne Unit continuen operant tot i la seva adscripció política i demana que s’indaguin els possibles vincles entre els patrons d’aquestes organitzacions i el Kremlin.