Maduro intensifica la repressió en vigílies de les protestes

L’aparell estatal porta a terme arrestos i intimidacions abans de les mobilitzacions d’avui contra la presa de possessió presidencial

Maduro intensifica la repressió en vigílies de les protestes

EFE/ Miguel Gutierrez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +
Mario Saavedra

L’oficialisme i l’oposició surten avui al carrer a Veneçuela per tal de defensar i repudiar l’assumpció presidencial de Nicolás Maduro, el 10 de gener. L’aparell estatal ha tret les urpes abans que comencessin les manifestacions al portar a terme una sèrie de detencions i amenaces d’altres formes de punició. Aquestes operacions van coincidir amb l’arribada a Panamà d’Edmundo González Urrutia, aparentment l’escala prèvia al seu retorn a Veneçuela. El Govern va dir que si aterra a l’aeroport internacional contigu a Caracas, juntament amb un grup d’expresidents llatinoamericans, serà arrestat i els seus acompanyants considerats "invasors".

González Urrutia va ser rebut en aquest país amb els honors d’un "president electe" pel panameny José Raúl Mulino. "Governs arrossegats i d’expresidents corruptes, drogoaddictes i narcotraficants, tots. Volen recolonitzar a Veneçuela, dirigir-la ells mateixos a través d’un titella (González Urrutia), per això Veneçuela enarbora el seu dret a la legítima defensa constitucional de la nostra democràcia i del dret a la pau", va reaccionar Maduro. La fúria s’estén cap a zones de la política que no estaven afectades. L’excandidat en els últims comicis i exrector del Consell Nacional Electoral (CNE), Enrique Márquez, va ser detingut dimarts a la nit per agents de seguretat de l’Estat. Segons Juan Barreto, dirigent del Front Democràtic Popular que va acompanyar a Márquez en la contesa del passat 28 de juliol, també de Centrados, una força que ha intentat transitar un camí del mig en la política veneçolana, "el Govern no fa més que ratificar la seva deriva autoritària amb aquestes fustigacions i detenció arbitrària que se sumeixin a unes altres set d’ocorregudes el mateix dia". Barreto també ha sigut objecte d’amenaces.

Forats negres

Márquez no forma part de la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD) que ha sostingut la candidatura de González Urrutia i reivindica la seva victòria a les urnes. La seva condició d’exrector del CNE li ha permès assenyalar tots els forats negres que van permetre validar la victòria de Maduro sense presentar les actes corresponents. "Igual com la majoria dels veneçolans, no va avalar el frau de Maduro el passat 28 de juliol. No ha comès cap delicte. Exigim que aparegui ja i que sigui alliberat immediatament", va dir Voluntat Popular, una força decantada a la dreta amb què Márquez tenia poques coincidències, tot i que sí una mirada comuna sobre el que va passar després de la contesa electoral.

Notícies relacionades

El Partit Comunista també va censurar el Govern. "Es va materialitzar una força social, democràtica, constitucional, que hem de mantenir i impulsar. Desconèixer el que va passar el 28 de juliol, lamentablement tindrà conseqüències que portaran més patiment als veneçolans", va dir l’exrector. Aquestes "conseqüències" salten a la vista per aquestes hores en una Caracas militaritzada. La dona del director executiu d’Espai Públic, Carlos Correa, Mabel Calderín, va demanar les autoritats que informin del seu parador. L’activista va ser abordat per un grup d’encaputxats dimarts passat. El mateix procediment utilitzat per detenir el gendre de González Urrutia, Rafael Tudares.

Espanya no enviarà cap representació a la cerimònia d’investidura de Maduro, segons confirmen fonts oficials del Ministeri d’Exteriors. "A la presa de possessió de Maduro, o com se li vulgui anomenar, no hi haurà cap representació d’Espanya", van afirmar fonts oficials.

Temes:

Govern Caracas