Scholz recorda a Trump la "inviolabilitat de les fronteres"
França demana a la UE reforçar-se en una era en què preval "la llei del més fort"
L’obsessió de Donald Trump, amb Groenlàndia comença a encendre alertes a l’altra vora de l’Atlàntic. Especialment després que dimarts el republicà no descartés l’ús de la "coerció militar o econòmica" per obligar Dinamarca a vendre aquesta illa. Alemanya i França van censurar ahir el que van considerar una actitud "imperialista" i van remarcar que Groenlàndia és un territori autònom danès i, com a tal, part de la UE i de l’OTAN, mentre l’actual Administració nord-americana, per boca del seu secretari d’Estat, Antony Blinken, va considerar que l’annexió de l’illa "no és una bona idea" i "no passarà".
El canceller alemany, Olaf Scholz, va recordar a Trump que la "inviolabilitat de les fronteres" és un principi que han de respectar "també els països més poderosos". "He abordat la situació amb altres socis europeus de l’OTAN i coincidim que les fronteres no poden alterar-se per la violència", va assegurar Scholz. "Una actuació així entre aliats de l’OTAN no té precedents i, en cas de produir-se, sacsejaria la seguretat occidental", va concloure.
"Despertar"
A París, el ministre francès d’Exteriors, Jean-Noël Barrot, es va mostrar convençut que els EUA no acabaran envaint Groenlàndia, però va instar la UE a "despertar" i ser conscient que entrem en una època de "la llei del més fort". En una entrevista a l’emissora France Inter, va considerar que Europa "és un gran continent que constitueix el primer mercat del món i que ha d’afirmar els seus principis i els seus valors", abans de remarcar que Groenlàndia forma part de Dinamarca i per tant és un territori de la UE.
El cap de la diplomàcia francesa va considerar que els Vint-i-set no han de deixar-se intimidar, sinó "despertar-se, reforçar-se també en el terreny militar". "Està descartat que la UE deixi altres nacions del món, siguin les que siguin i començant per Rússia, que ataquin les seves fronteres sobiranes. Som un continent fort, hem de reforçar-nos més, hem de despertar", va insistir.
La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, va dir dimarts que no podia imaginar que les ambicions de Trump acabessin desembocant en una intervenció militar nord-americana a Groenlàndia. Dinamarca és responsable de la seguretat i defensa de Groenlàndia, però les seves capacitats militars allà es limiten a quatre vaixells d’inspecció, un avió de vigilància Challenger i patrulles amb trineus estirats per gossos. Sobre l’amenaça d’aranzels, Frederiksen va replicar que una guerra comercial amb els EUA no és una bona manera d’avançar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La reinvenció de Demi Moore
- Hisenda obligarà a informar dels pagaments amb targeta de més de 25.000 euros a l’any
- Infraestructures La línia R3 de Rodalies estarà 10 mesos tallada per acabar el desdoblament de vies entre Parets i la Garriga
- "Vam passar por en cinc minuts interminables"
- El pla de policies locals inclourà una unitat d’assumptes interns
- Funció pública El Govern suprimeix el teletreball als seus alts càrrecs i directius públics
- TRANSPORT El Govern accelera per crear un bitllet únic de tren i bus per a tot Espanya el 2026
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Multimèdia | Guia dels aliments de temporada: gener, el mes de la carxofa
- ¿I si Chen no mana?